Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011

Μελέτη = έργο; Δε νομίζω

Στην Ελλάδα ως γνωστόν έργα γίνονται με το σταγονόμετρο και αυτά που γίνονται είναι κακοσχεδιασμένα και πρόχειρα κατασκευασμένα. Από μελέτες όμως πάμε καλά. Αλλά ότι φτάσαμε σε σημείο να θεωρείται επιτυχία απλά η παραγωγή μελετών (και η πληρωμή τους φυσικά), ομολογώ ότι δεν το ήξερα. Αναδημοσιεύω από την Εξπρές, δώστε προσοχή στην ανακοίνωση του Υπουργείου στην τελευταία παράγραφο.

Θεσσαλονίκη: Πίστωση 1,44 εκατ. ευρώ για οκτώ αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς
Πηγή: Express.gr 09/11/11-15:07


Πίστωση ύψους 1,44 εκατ. ευρώ, για τη διενέργεια οκτώ αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, που αφορούν την αναμόρφωση περιοχών της Θεσσαλονίκης και τον ανασχεδιασμό του θαλάσσιου μετώπου της πόλης, εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο, στο πλαίσιο του προγράμματος του υπουργείου Περιβάλλοντος «Θεσσαλονίκη 2012». Δικαιούχοι φορείς των κονδυλίων είναι ο Οργανισμός Θεσσαλονίκης (ΟΡΘΕ) και η Διεύθυνση Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών (ΔΕΕΑΠ).

Μάλιστα, ήδη την ερχόμενη Δευτέρα, θα προκηρυχθούν οι δύο πρώτοι διαγωνισμοί, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για τη μεγαλύτερη κινητοποίηση στην παραγωγή μελετών στη Θεσσαλονίκη, από την εποχή της ανακήρυξής της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το 1997.

Αναλυτικότερα, οι τρεις από τους διαγωνισμούς, για τους οποίους εγκρίθηκε η διάθεση 444.800 ευρώ, με δικαιούχο φορέα τη ΔΕΕΑΠ, αφορούν:

-Την ανάπλαση του άξονα Αχειροποιήτου - Αγίας Σοφίας από την οδό Φιλίππου μέχρι τη λεωφόρο Νίκης, συμπεριλαμβανομένων των πλατειών Αγίας Σοφίας και Μακεδονομάχων και του περιβάλλοντα χώρου των βυζαντινών ναών και του Ιερού Ναού Γρηγορίου Παλαμά (Μητρόπολη)

-Τη διαμόρφωση και αξιοποίηση του περιβάλλοντα χώρου του μνημειακού συνόλου του Επταπυργίου στην 'Ανω Πόλη

-Την ανάπλαση - ανάδειξη της «Βαλκανικής Πλατείας» στην περιοχή του πρώην Στρατοπέδου Στρεμπενιώτη του Δήμου Νεάπολης - Συκεών

Επιπλέον, εγκρίθηκε η διάθεση 1.000.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό εξόδων του Πράσινου Ταμείου, με δικαιούχο φορέα τον ΟΡΘΕ για τη διενέργεια αρχιτεκτονικών διαγωνισμών ανασχεδιασμού του θαλάσσιου μετώπου στις εξής πέντε επιμέρους περιοχές:

*Αξιός Ποταμός- Γαλλικός Ποταμός

*Γαλλικός Ποταμός- Λιμάνι Θεσσαλονίκης

*Ποσειδώνιο και Μέγαρο Μουσικής- Μικρό Έμβολο (Καραμπουρνάκι)

*Μίκρα Καλαμαριάς- Αεροδρόμιο «Μακεδονία»

*Αεροδρόμιο «Μακεδονία»- Μεγάλο Έμβολο.

Οι πρώτοι δύο διαγωνισμοί, που θα προκηρυχθούν τη Δευτέρα, αναφέρονται στην εμβληματική ανάπλαση του άξονα Αχειροποιήτου - Αγίας Σοφίας και στην ανάπλαση της Βαλκανικής Πλατείας. Θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι με διαφοροποίηση στους χρόνους παράδοσης, ώστε να είναι δυνατή η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων σε περισσότερους από έναν διαγωνισμούς.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κινητοποίηση στην πόλη για την παραγωγή μελετών από την εποχή της ανακήρυξης της Θεσσαλονίκης ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης», υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος
.

1 σχόλιο:

  1. Οι διαδικασίες ανάθεσης μελετών είναι συστηματικά κατευθυνόμενες αποφάσεις: διακοσμητικές και αναποτελεσματικές διαδικασίες, που περιέχουν ενστάσεις, προσφυγές κ.λ.π. Χαρτοβασίλειο. Προσχήματα. Φύλλα συκής. Δεκάδες Καθηγητές των Ελληνικών Πολυτεχνείων, αμείβονται αδρά, κάνοντας μελέτες για το ίδιο πράγμα που δεν θα υλοποιηθεί ποτέ - σε συνεργασία με τους εργολήπτες! (χαρακτηριστικό ότι για την εξωτερική περιφερειακή έχουν γίνει 4 μελέτες ως τώρα, για δε την υποθαλάσσια, πάνω απο 12!)
    Το πιο αστείο στην περίπτωσή μας είναι ότι εμπλέκεται ο Οργανισμός Ρυθμιστικού (διχως υπαλλήλους!) και μια ανυπαρκτη κυριολεκτικά "Διεύθυνση Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών".
    "εγκρίθηκε η διάθεση 1.000.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό εξόδων του Πράσινου Ταμείου, με δικαιούχο φορέα τον ΟΡΘΕ": δηλαδή για τις 5 μελέτες, μέσο κόστος 200.00 ευρώ ανα μελέτη!!!! για να τακτοποιήσουν στα χαρτιά, την άμμο και τα φύκια στον Θερμαικό κόλπο... Ξέρει κανείς τι δράσεις μπορεί να κάνει σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, με 1.00.000 ευρώ? Άξιοι της μοίρας μας.
    Αγπητέ Fil, πέρα από το εύστοχο σχόλιο σου, δεν είναι μόνο "επιτυχία" η παραγωγή μελετών, αλλά και ο ορισμός της διαφθοράς - διαπλοκής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια