Σάββατο, 28 Μαΐου 2011

Επιτροπή Αγανακτισμένων Καντινιέρος Θεσσαλονίκης!!

Θεσσαλονίκη 28-05-2011

Από: Επιτροπή Αγανακτισμένων Καντινιέρος Θεσσαλονίκης
Προς κ. Γιαννη δήμαρχο

Αγαπητέ δήμαρχε καταρχής θέλω να εξεφράσκω την σεβοσύνη μου απέναντι και ενάντια στο πρόσωπο σας και να σας παρουσιάσκω τα δίκαια εννοείται παράπονα μας για την στάση των δημοτών και των δημοτικών υπάλληλων σας με τα κίτρινα γιλέκα που μας συμπεριφέρονται άσχημα και δεν μας αφήνουν ελεύθερους να βγάλουμε ένα απλό μεροκάματο για να ζήσουμε τας οικογένειες μας…. Στις 26 Μαίου μέρα πεπτή επληροφορηθήκαμεν και μίναμεν κάγκελο ότι στο Λευκό Πιργο την προηγούμενη μέρα εμαζευτισαν περίπου 7000 άνθρωποι για αγνωστήν αιτίαν και ο σύλλογος μας δεν ενημερώθηκε Ποτέ από εσάς!!! Ντροπή σας…φτου ..ετσι είπαμε… Εύτυχως υπήρχε στην περιοχή προσωπικό ασφαλείας από μέλη της επιτροπής αγανακτισμένων καντινιέρος και δεν εκτεθηκαμέν στην πρώτη αυτήν συνάντηση …. Φυσικά είχαμε στρέψην την προσοχή μας στην Τούμπα όπου εγίνοντο το ματς της χρονιάς του Μπαοκ μας και δεν έπρεπε κανένα μέλος να λείπει από εκεί…Μετά την πληροφόρηση από τα μέλη μας ότι πράγματι κάτι πεζει στην πλατία Του Λευκού πιργου εγώ ο στεφανακος σαν πρόεδρας της επιτροπής πήρα την απόφαση να στρέψω όλες τις δυνάμεις καντινιέρος της πόλης και να της οδηγήσω στην πλάτεια για να μην εκτεθείτε εσεις κυριε γιαννη μας … η Σαλονικη είναι οραία πολης και μας αρεσει πολυς…και οι ανθρόποι της καλοί είναι και θέλαμε να τους βοηθήσουμε… Μαλιστά με το μπαρδον κιολας, προσπαθησα να ενημερώσω των συλλογό αγανακτισμένων πλασιε ,τον συλλογο αγανακτισμένων πωλητων «μαλλι της γριας» και καλαμποκιών για να υπάρξει μια ολοκληρωμενη εξυπηρετησης του κοινου…Και ποιο είναι το ευχαριστο σας …Ποιο είναι το ευχαριστω του κόσμου που εμεις προσπαθήσαμε να είμαστε κοντα του για να μοιρισει μαζι μας της μυρωδιές της τσικνας…οι φωνες και τα βρισιδια…. Φτου σε αυτούς αλλά και παλί φτου σε σας…

Ειδικι ομαδα καντινιέρος προσπαθησαν να ερθουν κοντα στο κοσμο σχεδόν πανω στο λευκο πυργό και μεσα στον χαμο , για να εχουν αμεσην εξυπηρετησην και αυτοί τους βρισαν…που ειμαστε κυριε διμαρχε…στο 1930..??Δεν φτάνει που προσπαθησαμε μέσα σε λιγες ώρες να ανταγωνιστουμε το πανυγηρι του αγιου μαμα και να εχουμε υπηρεσείες ιζοξ(ισο) μας την λενε και από πανω….Καλλά λενε κυρ γιαννή ότι είμαστε αχαριστοι…Σαν να μην φτάναν ολά αυτας εχθες καταφέραμε και ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία …Οι καντίνες μας ήταν περισσότερες από τον κόσμο γιατί φωναξαμε και ενισχυσεις από διπλανα χωρια με αρχηγο τον Βας βας τον Παρασκευα.. …και εσεις τι μας κανατε κυρ γιαννη ? μας δωσατε ένα ροζ χαρτι που ελεγε ένα ποσο ….τι να το κανουμε αυτό κυρ γιαννη μας…? ειμαστε καλη ανθρόποι όμως και δεν κραταμε κακία… Μας είπαν να πάμε στην παραλία κοντα και εμεις πηγαμε ….αυτοι φωναζαν εμεις τσικνιζαμε.. ασε που τους βαλαμε και μουσικη…τροπη σας ντροπη σας ντροπη σας…ο στεφανακος ομος δεν κραταει κακια είναι καλος ανθροπος και σας συμπαθει….Μην στεναχωρεθείς γιαννικο…. απλα ηθελα να το ξερεις ότι εμεις ειμαστε εκει για σένα και θέλω να ενεργηθείς αναλογώς …
Ο Στεφανακος

Υγ1. το παραπάνω κείμενο είναι καθαρά χιουμοριστικό και σκοπό δεν έχει να μειώσει κανέναν από τους ανθρώπους που προσπαθούν να βγάλουν το ψωμί τους.. Απλά χθες η κατάσταση είχε παραγίνει.. Καιρός δεν είναι να μπει μια τάξη κύριε δήμαρχε? Αν δεν το κάνετε εσείς ποιος θα το κάνει…Χθες ήταν πάνω από 20 καντίνες στην περιοχή όπου να ναι χωρίς να μετρήσω τους πλανοδίους πωλητές..!!!! Η κλήση είναι το ζητούμενο?

2.Αυτή είναι άραγε η εικόνα της πόλη που μας αξίζει ? 3. Το χθεσινό πανηγύρι σε τίποτα δεν θύμιζε την πρώτη συνάντηση της τετάρτης και είναι πραγματικά κρίμα….. 4. Δείτε απλά τις εικόνες και τα συμπεράσματα δικά σας…. 5.Η ευθύνη είναι του δήμου και των οργάνων του που δεν βάζει μια τάξη σε αυτήν την τραγική εικόνα.. Πουθενά στο εξωτερικό δεν επιτρέπονται καντίνες πάνω σε πεζοδρόμους σαν ξέφραγο αμπέλι …!!!Άλλωστε κανένα αυτοκίνητο δεν έχει άδεια για να μπαίνει και να βγαίνει μέσα στο πλακόστρωτο όποτε του γουστάρει..
6.Οι καντίνες και οι πλανόδιοι θα πάνε όπου τους πει ο δήμος και μάλιστα εκτός πλακόστρωτου παραλίας ….Ας τελειώνουμε ποια με αυτήν την γελοιότητα….Τώρα αν η υπεύθυνη του δήμου αναφέρει ότι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να τους κόψει κλήσεις τότε τα λόγια απλά είναι περιττά… 7. Δεν θέλω από όλη αυτήν την ενέργεια των πολιτών να μου μείνει αυτή η εικόνα…Κρατάω μόνο τις εικόνες της Τετάρτης…. 8.Δεν βγήκαμε στους δρόμους για τα hot dog....Βγήκαμε για κάτι πιο μεγάλο...Μην αφήνετε να μας το μειώνουν έτσι οι απαράδεκτοι χειρισμοί σας...


Δώστε λύση άμεσα…Ξυπνήστεεε

Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011

Σήμερα Ξυπνάνε οι Έλληνες Αγανακτισμένοι…

Ξαφνικά , απότομα εκεί που δεν μύριζε μπαρούτι ,εκεί που ο νεοέλληνας περίμενε καρτερικά με σκυμμένο το κεφαλάκι του και συνήθισε να δέχεται άβουλα απαράδεκτους χειρισμούς κάτι στράβωσε…Ή μήπως κάτι ίσιωσε...

Κάτι τον ταρακούνησε.. Δεν ξέρω αν η αρκούδα ξύπνησε από την χειμερία νάρκη λόγω "της ειρωνείας" των νέων Ισπανών που φώναζαν στην Μαδρίτη.. Δεν με ενδιαφέρει … Μακάρι να Ξυπνούσε από μόνο του αυτό το θηρίο πολύ νωρίτερα χωρίς να φτάσουμε σε αυτό το σημείο αλλά τουλάχιστον, έστω και τώρα ξύπνησε .. Μην είμαστε αχάριστοι και γκρινιάρηδες…

Σήμερα σε όλη την Ελλάδα θα εμφανιστεί το κίνημα των Αγανακτισμένων…Δείτε το χάρτη με τις τοποθεσίες των συγκεντρώσεων των "Αγανακτισμένων Ελλήνων της 25ης Μαΐου"!!

Δικαιολογίες δεν χωράνε….ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ

Μία από αυτές τις πόλεις είναι η Θεσσαλονίκη.. Τόπος συνάντησης το σύμβολο της πόλης.. Ο Λευκός Πύργος … Διαμαρτυρόμαστε ειρηνικά και αυθόρμητα. Πάμε στη συγκέντρωση, στις 6μμ. Φέρνουμε ξυπνητήρια μαζί μας στην εκδήλωση και τα βάζουμε να χτυπήσουν όλα στις 8μμ. ΟΧΙ σημαίες, πλακάτ, πανό, δεν βάφουμε τοίχους, παρτέρια, παγκάκια με συνθήματα, κρατάμε το χώρο καθαρό όσο γίνεται.

Δηλώνουμε ειρηνικά την αγανάκτησή μας κατά της κρίσης. Κατά όλων αυτών που μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο. Αυθόρμητα, χωρίς κόμματα, ομάδες και ιδεολογίες.

Οποιαδήποτε οικειοποίηση της εκδήλωσης από οποιαδήποτε ομάδα θα αποτελεί ταυτόχρονα και έγκλημα!!! Οι διοργανωτές το τονίζουν…..

«Δεν είμαστε ομάδα, κόμμα, σύλλογος ή κάτι άλλο. Φτιάξαμε, πολύ απλά, μία εκδήλωση για να βρεθούμε ειρηνικά. Το "ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ" το υιοθετήσαμε από την ελεύθερη μετάφραση των συμβατικών μέσων για την ισπανική λέξη του κινήματος Indignados.
Η λέξη Αγανακτισμένοι δεν θέλει με τίποτα να υποκινήσει ή να υποδείξει τον τρόπο. Απεναντίας, δηλώσαμε από την αρχή ότι θέλουμε να βρεθούμε ειρηνικά και αυθόρμητα. Χωρίς σχέδιο και πλάνο. Μόνο να δηλώσουμε την ειρηνική διαμαρτυρία μας.»

Σήμερα λοιπόν διαδηλώνουμε ως πολίτες, ως άνθρωποι, ως Έλληνες, ως πολίτες της Ευρώπης και ως τίποτα άλλο, χωρίς ταμπέλες.

Όλοι εκεί …Ελπίζω να μην απογοητευτώ από την προσέλευση…

Δηλώστε την συμμετοχή σας στο Facebook event ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ

Ήδη 21.628 άνθρωποι δήλωσαν ότι θα παραβρεθούν νούμερο άπιαστο για τα μέρχι τώρα δεδομένα της Θεσσαλονίκης...

Εμείς θα είμαστε εκεί…

Τρίτη, 24 Μαΐου 2011

Με ποια λογική;

Στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών δεν είμαι αντίθετος. Δεν τις θεωρώ σε καμία περίπτωση ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και δεν πιστεύω στο κράτος επιχειρηματία. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά.

Πριν λίγο καιρό είχαμε γράψει για τη μεταμόρφωση του ΟΛΘ το τελευταίο διάστημα. Από εκείνη τη μέρα οι θετικές ειδήσεις συνεχίζονται.Δε χρειάζεται να επεκταθώ άλλο, αν και έχω εντυπωσιαστεί από την ταχύτητα προγραμματισμού και υλοποίησης δράσεων εκ μέρους του ΟΛΘ τόσο σε επίπεδο επενδύσεων αλλά και σε σχέση με μια εμφανή προσπάθεια να αναδείξει εκ νέου το λιμάνι σε βασικό πυλώνα της ζωής της πόλης.

Αφού λοιπόν μετά από χρόνια απαξίωσης, παρακμής, απώλειας πελατών προς άλλα λιμάνια της χώρας ή της Αδριατικής, φαίνεται ότι το λιμάνι αναπτύσσεται, έρχεται η είδηση: Ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ. Πως λοιπόν να μην υπάρχουν αντιδράσεις από τον Πρόεδρο του ΟΛΘ όταν φαίνεται ότι κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται την προσπάθεια που γίνεται; Πως λοιπόν να μην αναρωτηθεί κανείς: Με ποιά λογική;;;

ΥΓ: Η σημερινή κυβέρνηση αντιδρούσε σθεναρά στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ πριν λίγα χρόνια στην εταιρεία Hutchison η οποία είχε δώσει προσφορά 420 εκ ευρώ (!) αλλά λόγω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της απουσίας χρηματοδότησης αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή. Φυσικά σήμερα το ποσό αυτό μοιάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011

Έλεγχοι στο Δέλτα

Πριν λίγο καιρό συμμετείχαμε στον εθελοντικό καθαρισμό του Δέλτα Αξιού. Αυτό που σκεφτόμουν όταν τελείωσε ο καθαρισμός ήταν ότι καλή η προσπάθεια, αλλά θα έπρεπε να γίνουν ενέργειες ώστε να αποτρέπεται στο εξής η εναπόθεση των σκουπιδιών στην περιοχή.

Ο εθελοντικός καθαρισμός έχει νόημα σε συμβολικό κυρίως επίπεδο ώστε να υπάρχει ευαισθητοποίηση και δημοσιότητα, αλλά δε μπορεί να λειτουργεί σε μόνιμη βάση ώστε να παραμένει καθαρή η περιοχή.

Με ικανοποίηση διάβασα ότι έχουν ξεκινήσει περιπολίες απο τη δημοτική αστυνομία αλλά και μία ιδιωτική εταιρεία security θα ελέγχει επίσης το χώρο βιντεοσκοπώντας κάθε τι ύποπτο. Δεν ξέρω αν θα αποδειχθεί αποτελεσματικό αλλά είναι σίγουρα μια πρωτοβουλία προς τη σωστή κατεύθυνση.

Κάμερες και secutiry στο Δέλτα 1

Κάμερες και security στο Δέλτα 2

Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011

PhotoStory στην Ικτίνου για τα τραπεζοκαθίσματα...

Χθες με έτρωγε η περιέργεια να δω από κοντά αυτό που δημοσίευσε ο fil για την Ικτίνου και τα τραπεζοκαθίσματα.. Ήθελα να δω αν θα εφαρμοστεί.. Πέστε το διαστροφή, πέστε το καχυποψία ήθελα να παρατηρήσω από κοντά αν θα υπάρξει συμμόρφωση των καταστημάτων στους νέους «κανόνες» που ισχύουν στο πεζόδρομο της Ικτίνου…Γιατί μου είναι ακόμα νωπό τόσο στην μνήμη μου όσο και στην όσφρηση μου το παράδειγμα της παταγώδεις αποτυχίας του αντικαπνιστικού νόμου στα καταστήματα… Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους και είναι τραβηγμένες 17-05-2011(χθες) γύρω στις 22:00 με 23:00. "Για να δούμε λοιπόν τι θα δούμε" λέω από μέσα μου... Αρχικά παρατηρήσαμε ότι στα πιο πολλά μαγαζιά μεμονωμένες καρέκλες ξέφευγαν από την γραμμή χάραξης.. Μην προτρέχετε και με κράξετε για περίεργο ή για άνθρωπο που θέλω να καταστραφούν οικονομικά τα μαγαζιά του πεζόδρομου. Σταθείτε λίγο... Σκέφτομαι.. "λογικό μωρέ, κάποιος τράβηξε πιο πίσω το κάθισμα... Εεεεε εντάξει τι να κάνεις να τον κρεμάσεις...Μην γίνεσαι γραφικός "...Προχωράμε παραπάνω σε άλλο μαγαζί και βλέπουμε μια ωραιοτάτη συστοιχία καρεκλών που παρανομούσαν από μόνες τους αφού την διακριτικότατη κίτρινη γραμμούλα την περνούσαν στο χαλαρό. " Έλα τώρα, θα ξέφυγε λίγο από το παιδί του μαγαζιού" Μην το κάνεις θέμα μωρέ" .Και πιο παραπάνω το ίδιο τι και αν τα μαγαζιά ήταν άδεια.. Κοντοστάθηκα για λίγο και αναρωτήθηκα.. "Για πιο λόγο να καταπατάς κάτι αν δεν υπάρχει λόγος(όχι ότι δικαιολογώ την καταπάτηση)... Αλλά δεν στέκει...Δηλαδή αν υπάρχει κόσμος μέχρι που μπορούν να φτάσουν" ? Και τσουπ βγήκε το αγγελάκι που κρύβεται στο κεφάλι μου και μου ψιθυρίζει.. "Μην είσαι στραβός κάποιος λόγος θα υπάρχει"...Οκ λέω και προχωράω...Στέκομαι λίγο πιο πάνω γιατί δεν έβλεπα απλά γραμμή.. Λέω "μάλλον δεν την βάλαν εδώ"...Παρατηρώ λίγο πιο προσεκτικά και δεν άργησε να μου απαντηθεί το προηγούμενο ρητορικό μου ερώτημα...." Εκεί που είχε κόσμο ολόκληρα τα τραπέζια ήταν εκτός ορίων ..."Ανυπομονώ να δω τι θα γίνεται το Σάββατο στην περιοχή"...


Το Photostory που διαβάσατε παραπάνω αποτελεί μια απλή αποτύπωση της κατάστασης που αντίκρισα χθες το βράδυ στην περιοχή..Παρακάτω θα σας παραθέσω κάποια συμπεράσματα που έχω βγάλει αν και ακόμα είναι πολύ νωρίς...  1. Φοβάμαι ότι όταν από την πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου υπάρχει καταπάτηση τα πράγματα δεν πάνε προς την σωστή κατεύθυνση και καθώς θα περνάει ο καιρός το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί .. Δεν πρέπει να υπάρξει επιείκεια ....Εφαρμογή του μέτρου χωρίς παράθυρα ,πόρτες, παντζούρια κλπ. Τέλος..Υπερβαίνεις το όριο τσουπ πάρε το πρόστιμο σου να τελειώνουμε...


  2. Αν συνεχιστεί η παραβατικότητα θα δημιουργηθεί μια άδικη κατάσταση γι' αυτούς που θα προσπαθήσουν να τηρήσουν το μέτρο και έτσι θα τους οδηγήσει ο δήμος και αυτούς στην παραβατικότητα αφού θα υπάρχει "αθέμιτος" ανταγωνισμός.


  3. Θεωρώ ότι τα όρια μάλλον μπήκαν πολύ "στενά" και αυστηρά με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μην είναι ρεαλιστικά σε πολλές περιπτώσεις...Φυσικά ο δήμος ξέρει καλύτερα...Απλά το καταθέτω σαν προβληματισμό. Οι καταστηματάρχες αν έχουν κάποιο θέμα καλό θα ήταν να το συζητήσουν με τον υπεύθυνο του δήμου με στόχο την επίλυση του προβλήματος τους και όχι να καταπατούν το μέτρο ακόμα δεν ξεκίνησε..


  4. Το μέτρο της οριοθέτησης για να είναι δίκαιο πρέπει να είναι καθολικό και να εφαρμοστεί σε όλο τον δήμο της Θεσσαλονίκης βλέπε πχ Αριστοτέλους, Παραλία, Άθωνος κλπ..Φτάνει άλλο η ασυδοσία...Το πάρτυ των τραπαεζοκαθισμάτων ήρθε η ώρα να τελειώσει .Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται και ο έλεγχος των οργάνων που θα επιβλέπουν την εφαρμογή του που υποθέτω πως θα είναι η δημοτική αστυνομία..Πρέπει να μπει μια τάξη επιτέλους..


  5. Δικαιολογίες τύπου οικονομικής καταστροφής γιατί ο καιρός είναι καλός και άλλα τέτοια Ελληνικά θεματάκια ελπίζω να μην ξανά ακούσω γιατί θα θυμηθώ τον αντικαπνιστικό νόμο και δεν το θέλετε...


  6. Δεν καταλαβαίνω γιατί στο εξωτερικό κανένας δεν καταστρέφεται οικονομικά με την εφαρμογή τέτοιων μέτρων και μόνο εμείς πεθαίνουμε και σβήνουμε οικονομικά μόλις πάει να μπει τάξη σε κάτι που στο κάτω κάτω ήταν και είναι παράνομο...Άσε που στο εξωτερικό έχουν και πιο φθηνές τιμές... !!!

******Περιμένω και ελπίζω να είμαι εγώ ο περίεργος, ο κομπλεξικός, ο δύστροπος, ο ξινός και ο πολύ πολύ γκρινιάρης..Δεν επιζητώ την οικονομική καταστροφή κανενός....Δεν θέλω και δεν επιζητώ την επιβεβαίωση αυτών που λέω....Ο χρόνος θα δείξει τι και αν θα εφαρμοστεί το μέτρο στην περιοχή... Άλλωστε είμαστε ακόμα στην αρχή ε ?...Και κάτι τελευταίο... Μια κίτρινη γραμμή δεν φέρνει την άνοιξη....

Τρίτη, 17 Μαΐου 2011

Ας είναι μόνο η αρχή

Ένα από τα διαχρονικά ανέκδοτα στην πόλη είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος με τα τραπεζοκαθίσματα. Λίγο πριν καταληφθεί η πόλη πλήρως από ποτήρια με καφέ και πιατάκια με κέικ, φαίνεται ότι ο Δήμος αναλαμβάνει δράση.

Χθες, όπως είχε ανακοινωθεί, έγινε η πρώτη προσπάθεια οριοθέτησης του χώρου επέκτασης τραπεζοκαθισμάτων στην οδό Ικτίνου. Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες (η πρώτη από τη Voria προ της επέμβασης και η δεύτερη από τη Μακεδονία μετά την οριοθέτηση) η διαφορά είναι εμφανής αφού απομακρύνθηκαν εξ'ολοκλήρου τα τραπεζοκαθίσματα από την πλευρά του σχολείου.Ελπίζουμε αφενός η κατάσταση να διατηρηθεί στην Ικτίνου ως έχει και αφετέρου να υπάρξουν και άλλες αντίστοιχες οριοθετήσεις σε άλλα σημεία του κέντρου με αντίστοιχο πρόβλημα, τα οποία σημεία είναι γνωστά σε όλους. Ήδη το ρεπορτάζ αναφέρει ότι σχεδιάζεται αντίστοιχη ενέργεια στην πολύπαθη Αριστοτέλους.

Πέμπτη, 12 Μαΐου 2011

Οργανόγραμμα Δήμου Θεσσαλονίκης

Αναδημοσιεύω από τον χθεσινό Αγγελιοφόρο.

Σε εξωτερικό σύμβουλο, που θα προκύψει από διαδικασία τακτικού διαγωνισμού, και έναντι ποσού 120.000 ευρώ, θα αναθέσει ο δήμος Θεσσαλονίκης τη μελέτη για το νέο οργανόγραμμα των υπηρεσιών του. Το θέμα, που συζητήθηκε χτες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, προκάλεσε την αντίδραση της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης, με τη διοίκηση να απαντά ότι σήμερα η λειτουργία του δήμου είναι χαοτική.

«Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, δεν μπορεί να περικόπτετε κονδύλια από κοινωνικές υπηρεσίες και να θέλετε ταυτόχρονα να δώσετε σε ιδιώτες 120.000 ευρώ», τόνισε ο Κώστας Γκιουλέκας και πρότεινε την ανάθεση του έργου αυτού στους υπαλλήλους του δήμου, μεταξύ των οποίων υπάρχουν εξειδικευμένοι επιστήμονες.

«Από έρευνα που κάναμε στην αγορά, διαπιστώνουμε ότι το ενδιαφέρον σοβαρών εταιριών θα είναι μεγάλο, επομένως ο δήμος θα πετύχει μεγάλη έκπτωση», απάντησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Χασδάι Καπόν, και αναφέρθηκε σε κάποιες «παγκόσμιες πρωτοτυπίες» που διαπίστωσε η νέα διοίκηση στις υπηρεσίες του δήμου.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, «το γραφείο Οικονομικού Προγραμματισμού και Αποτελεσματικότητας ανήκει στη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού, ενώ η διεύθυνση Προσωπικού μοιράζεται σε τρεις διαφορετικές διευθύνσεις. Το Τμήμα Μισθοδοσίας ανήκει στη Μηχανοργάνωση και όχι στο Τμήμα Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων, όπως γίνεται συνήθως. Με το έργο που θα αναλάβει η εταιρία που θα αναδειχθεί από διαγωνισμό, θα αξιοποιηθούν όλοι οι υπάλληλοι κι έτσι θα σταματήσουμε να έχουμε οικονομολόγους στην Πρόνοια ή γυμναστές στις οικονομικές υπηρεσίες».Καταρχάς να διευκρινίσω ότι θεωρώ την ύπαρξη σαφούς και συνεχώς ενημερωμένου οργανογράμματος, απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία οποιουδήποτε οργανισμού. Επίσης θεωρώ ότι με την κατάσταση που επικρατεί στους περισσότερους Δημόσιους οργανισμούς συμπεριλαμβανομένων ΟΤΑ κλπ, η κατάρτιση οργανογράμματος είναι από τις βασικότερες προϋποθέσεις εκσυγχρονισμού, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Φυσικά λέγοντας οργανόγραμμα δε μιλάω για δέκα ρόμβους και πέντε παραλληλόγραμμα που ενώνονται με βελάκια και μπαίνουν στο ντουλάπι, αλλά για ένα συνεκτικό σχέδιο ευθυνών, αρμοδιοτήτων, εξουσιών εκπροσώπησης και έγκρισης αποφάσεων και φυσικά συντονισμού.

Με βάση τα παραπάνω, συμφωνώ απόλυτα με την πρωτοβουλία του Δήμου να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την κατάρτιση νέου οργανογράμματος και επίσης συμφωνώ με την ανάθεση σε εξωτερικό σύμβουλο (θεωρώ αστείους και λαϊκίστικους τους ισχυρισμούς Γκιουλέκα να ανατεθεί το έργο σε υπαλλήλους επιστήμονες του Δήμου, δηλαδή σε άτομα που θα επηρεαστούν άμεσα από τις όποιες αλλαγές και που υποθέτω δεν έχουν καμία εμπειρία επί του θέματος, απλά κατέχουν ένα πτυχίο πανεπιστημίου).

Δε μπορώ να μην αναφερθώ όμως στο προβλεπόμενο κόστος και στην επιλογή να δημοσιοποιηθεί το ποσό προς διάθεση. Όσο περίπλοκες και χαοτικές και αν είναι αυτή τη στιγμή οι δομές και οι περιοχές ευθύνης του Δήμου Θεσσαλονίκης, το ποσό των €120.000 είναι υψηλό για τα δεδομένα της αγοράς. Με τέτοια αμοιβή πολλές εταιρείες συμβούλων αναλαμβάνουν πολύ πιο περίπλοκα και εξειδικευμένα projects όπως αποτιμήσεις εταιρειών για εξαγορές κλπ. Μιλάμε επίσης για μια περίοδο που οι αμοιβές στον τομέα των υπηρεσιών συμπιέζονται αρκετά και επίσης η συγκεκριμένη εργασία δεν υπόκειται σε περιορισμούς κατώτατης αμοιβής (όπως πχ ο έλεγχος εταιρειών από ορκωτούς ελεγκτές).

Ακόμα όμως και αν ο Δήμος σκόπευε να διαθέσει λιγότερα χρήματα για το εν λόγω έργο, με τη δημοσιοποίηση του ποσού που προτίθεται να δαπανήσει, ουσιαστικά θέτει μόνος του κατώτατη αμοιβή! Είναι προφανές ότι όποιοι συμμετάσχουν, δεν πρόκειται να δώσουν προσφορά με χαμηλότερη αμοιβή, ενώ αν ο διαγωνισμός ήταν χωρίς προκαθορισμένο κόστος είναι σίγουρο ότι θα γινόταν μάχη τιμών με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.

Θεωρώ ακατανόητη την επιλογή αυτή (της δημοσιοποίησης) και μου προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση λαμβάνοντας υπόψιν ότι τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο αντιδήμαρχος οικονομικών είναι άνθρωποι της αγοράς. Κρατώ μόνο μία επιφύλαξη μήπως για κάποιον λόγο από τους γνωστούς γραφειοκρατικούς που υπάρχουν σε οτιδήποτε σχετίζεται με το ελληνικό δημόσιο, η δημοσιοποίηση του προϋπολογισμού του έργου απαιτείται για να γίνει ο διαγωνισμός.

Τετάρτη, 11 Μαΐου 2011

Το παραμύθι της Θεσσαλονίκης....

To κείμενο είναι αναδημοσίευση από το protagon και το έχει γράψει ο Κωστής Κοτσώνης, 17 χρονών από την Θεσσαλονίκη...Πραγματικά μόλις το διάβασαμε θέλαμε να το μοιραστούμε με όλους σας γιατί τέτοιες φωνές πρέπει να ακούγονται και να επιβραβεύονται. Σας αφήνουμε λοιπόν να το απολαύσετε και τα σχόλια δικά σας....


''Οι αχτίδες του ήλιου που μπήκαν από τις μισάνοικτες περσίδες χτύπησαν επίμονα το πρόσωπό μου. Άνοιξα αγουροξυπνημένος τα μάτια και με τύφλωσαν. Ετοιμάστηκα και βγήκα στο δρόμο. Πω πω, πώς άλλαξε η γειτονίτσα μου! Σε τίποτα δεν θυμίζει τη γειτονιά που θυμάμαι ως παιδί. Όπως και κάθε σχεδόν συνοικία στη Θεσσαλονίκη βέβαια. Με τα στενά πήχτρα στα αυτοκίνητα, τα πεζοδρόμια να αποτελούν είδος εν ανεπαρκεία, τα παραμελημένα παρτέρια, τα σκουπίδια να ξεχειλίζουν στους κάδους.
Θυμάμαι την καχυποψία πολλών, όταν εφαρμόστηκε μαζικά η ενοποίηση οικοδομικών τετραγώνων, με τη δημιουργία πεζοδρόμων και χώρων αναψυχής για όλους τους πολίτες.''Μα είναι αυτά για την Ελλάδα;'' έλεγαν. Γνωστοί μωρόσοφοι μίζεροι. Αμέ! Το αποτέλεσμα που αντικρίζω το επιβεβαιώνει. Ευτυχώς η κρίση του των προηγούμενων δεκαετιών μάς ταρακούνησε αρκετά, και ας την πληρώνουμε ακόμα.
Ανεβαίνω πλατεία Χαριλάου να πάρω το μετρό. Τι έργο και αυτό! Την πίστη μας έβγαλε, αλλά το αξίζει! Και ενώ ο συρμός καταπίνει αχόρταγα τα χιλιόμετρα περνώντας από μοντέρνους και καθαρούς σταθμούς γεμάτους κόσμο, θυμάμαι γελώντας τα πάθη που εγώ και ο πατέρας μου περνούσαμε, για να κατέβουμε κέντρο. Τα λεωφορεία, το μποτιλιάρισμα και όλοι να κοιτάζουμε επίμονα τα ρολόγια μας! Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν.
Κατεβαίνω ''ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ'' και για ένα δευτερόλεπτο το μάτι μου πέφτει στις προθήκες με τους θησαυρούς που αποκαλύφτηκαν κατά την ανασκαφή της σήραγγας. Βγαίνω από το σταθμό και κόβω δρόμο μέσα από το μητροπολιτικό πάρκο, τον πνεύμονα του κέντρου. Αδύνατον να διανοηθεί κανείς ότι εδώ πριν από μερικά χρόνια βρίσκονταν η "Διεθνής Έκθεση"! Πάει αυτή, ξεκουμπίστηκε έξω από το κέντρο σε νέες εγκαταστάσεις! Από τότε έχει γίνει μία από τις σημαντικότερες επιχειρηματικές διοργανώσεις της Ευρώπης. Και, παράξενο, από τότε έπαψε σιγά να αποτελεί πεδίο αστείρευτης πολιτικής παπαρολογίας και υποσχέσεων. Τα μόνα που έμειναν να θυμίζουν τις... θρυλικές εκείνες εποχές είναι ο πύργος του ΟΤΕ, το Βελλίδειο και το Παλαί Ντε Σπορ.
Ζευγαράκια κάνουν τον περίπατό τους ανάμεσα στα δέντρα, αθλητές γυμνάζονται, παχουλούληδες απλώς προσπαθούν και παιδάκια παίζουν στη μεγάλη παιδική χαρά, κοντά στη λίμνη. Λίγο πιο πέρα, μία νεανική μπάντα γρατζουνάει τις κιθάρες, δίπλα στους υδάτινους πίδακες. Α, να και το τραμ! Αφουγκράζομαι τα τιτιβίσματα, το θρόισμα των φύλλων, τις χαρούμενες φωνές και ξεχνιέμαι. Αμάν πια, αιθεροβάμωνα! Έχεις και σε ένα γραφείο να πας, ξέρεις!
Στρίβω στην πεζοδρομημένη και κατάμεστη από ποδήλατα Τσιμισκή και τρέχω στο γραφείο. Δουλειά, πολλή δουλειά. Οι ώρες περνούν γρήγορα. Ώρα για ένα διάλειμμα. Οι συνάδελφοι μου σχημάτισαν τα γνωστά πηγαδάκια, αλλά εγώ είχα άλλα σχέδια. Με μία κούπα καυτό καφέ, πλησίασα το παράθυρο.
Από εδώ που βρίσκομαι, απλώνεται η Δυτική πλευρά της πόλης. Ορίστε το λιμάνι και η μαρίνα, α, και ένα κρουαζιερόπλοιο που πλησιάζει. Και ακόμα πιο πέρα, αχνοφαίνεται η ''Business District'' της 26ης Οκτωβρίου. Οι ουρανοξύστες της, δηλαδή. Και να φανταστείς, θεωρούσα τον πύργο του ΟΤΕ ψηλό! Τέλος πάντων. Άλλοι καιροί, άλλα ήθη.
Καιρός να επιστρέψω στις σκοτούρες της δουλειάς. Τουλάχιστον θα φύγω λίγο νωρίτερα σήμερα. I'm on a mission! Ο διευθυντής μου ανέθεσε να κλείσω συμφωνία με ένα γερμανό αντιπρόσωπο! Μου είπε πως στηρίζεται στο ακαταμάχητο λέγειν μου και στη Θεσσαλονίκη την πλανεύτρα. ''Είναι βίτσιο η Θεσσαλονίκη, θα του αρέσει!''. Εμ, έτσι είναι. Πότε ήταν που ντρεπόμασταν να φέρουμε συγγενείς και γνωστούς απ' έξω στην πόλη μας; Πάνε αυτά!
Παίρνω πάλι το μετρό, κατεβαίνω Μίκρα και επιβιβάζομαι στο Monorail. Ξεχνιέμαι για ακόμη μία φορά, ακουμπώντας το κεφάλι στο τζάμι, καθώς το τραίνο διασχίζει σαν σίφουνας τη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής.
Σε λίγα λεπτά βρίσκομαι στο νέο αερόσταθμο του ''Μακεδονία'' και ψάχνω ανήσυχα το φιλοξενούμενό μου στο πλήθος, στηριζόμενος στην ελλιπή περιγραφή του διευθυντή. Αχά! Να τος! Και εκείνος με ψάχνει. Τον προϋπαντώ ανακουφισμένος, συστηνόμαστε, τον λένε Τομ. Κλασική γερμανική φατσούλα. Φαίνεται εγκάρδιος. ''Kalimera'' ψελίζει σε σπαστά ελληνικά και σκα ένα χαμόγελο.
Παίρνουμε τις αποσκευές του και επιβιβαζόμαστε πάλι στο Monorail. Ο Τομ κοιτάζει το ενοποιημένο και αξιοποιημένο πρόσφατα παραλιακό μέτωπο του Θερμαϊκού. Ξεφυσάει εντυπωσιασμένος και εγώ ψιλοφουσκώνω από περηφάνεια(Ε τι! Όσα χρόνια και αν περάσουν το ελληνικό αυτό χούι δεν φεύγει!).
Φτάνουμε στο ξενοδοχείο, τον αφήνω να τακτοποιηθεί. ''I'll pick you up around 5:30.'' του θυμίζω. Έτσι και έγινε. Βγήκε έτοιμος, ντυμένος απλά και άνετα, λες και ήξερε τι τον περίμενε. Τομάκο, έχεις πολύ περπάτημα. Τι οργανωμένες περιηγήσεις, λεωφορειάκια και κουραφέξαλα; Στην πόλη του σουλάτσου είσαι!
Περπαπατάμε λίγο και να, η Πλατεία Αριστοτέλους ανοίγεται μπροστά μας. Το σημαντικότερο δωράκι του κυρ-Εμπράρ, 108 χρόνια μετά, δεν έπαψε να αποτελεί το ορόσημο της Σαλονίκης. Και η πρόσφατη ριζική ανάπλαση ειλικρινά την άλλαξε! Πράγματι, μία από τις ωραιότερες πλατείες της Μεσογείου. Και τι πανηγυράκι γίνεται εδώ; Νέοι με ποδήλατα, ετοιμάζονται για μία ακόμη ποδηλατική πορεία. Λίγο πιο πέρα δύο νέα αγόρια με τύμπανα ξεσηκώνουν τον κόσμο. Και μπροστά από το άγαλμα του σταγειρίτη φιλοσόφου, δύο κοπέλες τραβούν τα βλέμματα με ζογκλερικά. Ναι, αυτή η πόλη είναι προορισμένη να παραδίδεται στους νέους της.
Η ώρα όμως περνά και έχω τόσα να δείξω στο συνεργάτη μου! Πηγαίνουμε στη γεμάτη μυστήριο ρωμαϊκή αγορά. Στο αρχαιολογικό και το βυζαντινό μουσείο, που επιτέλους σφύζουν από ζωή και παραμένουν ανοικτά μέχρι αργά. Ας είναι καλά και οι γενναίες τουριστικές καμπάνιες! Παίρνουμε από ένα κουλούρι και πιάνουμε πάλι Εγνατία. Καμάρα, Ροτόντα, Ναυαρίνου, Ρωμαϊκή Αγορά και δεν συμμαζεύεται. Πόσα να δούμε και σε ένα απόγευμα!;
Πιάσαμε και τις εκκλησίες. Ο Τομ εντυπωσιάστηκε. Σπάνια είχε την ευκαιρία να θαυμάσει και να περιεργαστεί την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική αρχιτεκτονική. Τις έφαγε με τα μάτια του! Αγία Σοφία, Άγιος Δημήτριος, Αχεροποίητος.
Φυσικά, πήγαμε και στις πλατείες, γιατί, αλοίμονο, εδώ και μερικά χρόνια, Θεσσαλονίκη έπαψε να είναι μόνο η Αριστοτέλους! Πλατεία Χρηματιστηρίου, ανακατασκευασμένη, με το παλιό ρολόι να μετρά και πάλι τις ώρες. Λίγο πιο δίπλα η αγνώριστη Βαλαωρίτου, που δεν αναπτύσσεται, ευτυχώς, πλέον μόνο στα τραπεζοκαθίσματα και τα γκλαμουράτα καφέ. Από τότε που δόθηκαν τα κίνητρα και οι φοροαπαλλαγές ανθεί και πάλι, εμπορικά και οικιστικά. Πάμε και πλατεία Διοικητηρίου. Βιοκλιματική, φρέσκια και συνάμα μοναδική, ένα ανοικτό μουσείο. Περπατάμε και κοιτάμε από το γυάλινο πάτωμα τα ευρήματα, να μας θυμίζουν, όπως και το κτίριο που δεσπόζει μπροστά μας, τη μεγάλη ιστορία του σημείου.
Ανεβαίνουμε με το τελεφερίκ στην Άνω Πόλη, Τριγυρνούμε στα στενά σοκάκια που δεν πνίγονται πια στα αυτοκίνητα, χαζεύουμε τα αγέρωχα και ακόμα πιο υπέροχα μετά τη ριζική ανάπλαση τείχη, θαυμάζουμε τη θέα μέσα από τις πολεμίστρες, φωτογραφιζόμαστε και προχωρούμε στο αναμορφωμένο Επταπύργιο. Μετά πάλι κάτω. Ο καημένος ο φιλοξενούμενος μου έχει κατακοκκινίσει. Ασυνήθιστος στη ζέστη! Ούτως ή άλλως η ώρα έχει περάσει.''Exhausted?'' τον ρωτώ χαμογελώντας και εκείνος κουνά το κεφάλι ανταποδίδοντας το χαμόγελο.
Κατευθυνόμαστε στην παραλία, τη μεγαλύτερη κληρονομιά της Θεσσαλονίκης , το συνεκτικό στοιχείο της, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Πραγματικά αναβαθμίστηκε όταν πριν από αρκετά χρόνια ολοκληρώθηκε η ανάπλασή της. Θεματικά πάρκα, πλωτές εξέδρες για συναυλίες και φυσικά η υπογειοποίηση και η πεζοδρόμηση της λεωφόρου Νίκης την απογείωσαν! Να και η θαλάσσια συγκοινωνία περνά μπροστά από το Λευκό Πύργο. Και κόσμος, πολύς κόσμος όλων των ηλικιών. Αλλά και εδώ το στίγμα τους το αφήνουν οι νέοι. Διαγωνισμοί γκράφιτι και σκέιτ, εθελοντικές και ψυχαγωγικές ομάδες παντού. Ζωηρές συζητήσεις, αστεία, πειράγματα, τραγούδια και πικ- νικ στο χορτάρι. Τέτοιες σκηνές χαρακτηρίζουν καθημερινά πλέον το παραλιακό μας μέτωπο, που θαρρείς γίνεται όλο και πιο διάσημο.
Ο Τομ μάλλον λατρεύει αυτό που βλέπει, αλλά δεν ξεχνά την κούρασή του. Καθόμαστε στο αυτοδιαχειριζόμενο από ομάδες πολιτών ζαχαροπλαστείο κάτω από τα δέντρα. Σουρουπώνει. Ο ήλιος κάνει το απογευματινό του ''μπάνιο''.Κάτι ψαροπούλια βουτούν στο νερό και λίγο πιο πέρα δύο δελφίνια ξεσηκώνουν τον κόσμο. ''Wunder, ist ein wunder!΄΄, ψιθύρισε ο Τομ και ενδόμυχα χάρηκα. Εγώ και η πλανεύτρα η Θεσσαλονίκη τα καταφέραμε...''


Αρκετοί ήταν, πιστεύω, οι λόγοι που με ώθησαν να γράψω αυτό το κείμενο. Ίσως η απόφασή μου να κάνω μία σούμα με όλα εκείνα τα φαρανωικά ''θα'' που υπόσχονται οι πολιτικάντηδες. Ίσως γιατί πρόσφατα θυμήθηκα ότι μικρούλης είχα γράψει μία παρόμοια εκθεσούλα για το θέμα, πολύ πιο απλή βέβαια, την οποία θέλησα να...αναβιώσω. Κυρίως όμως, νομίζω, ήταν η ανάγκη μου να παρουσιάσω την πόλη που γεννήθηκα, κατοικώ και αγαπώ, όπως της αξίζει.
Δυστυχώς, σήμερα η Σαλονίκη δεν είναι αυτό που οι περισσότεροι θέλουμε. Αντίθετα, είναι μία πόλη με ιστορία 2.500 χρονών που την ξεχνά σε κάθε ευκαιρία. Μία πόλη που χρειάζεται πολύ περισσότερα, δεν έχει μάθει, ωστόσο, να τα διεκδικεί. Μία πόλη γεμάτη ωραιοποιημένες, ανόητες ταμπέλες, που δεν την αφήνουν να αναπνεύσει. Πολλοί λένε, η πιο όμορφη πόλη, με τους πιο ''άσχημους΄΄ κατοίκους.

Έλα όμως που δεν θέλω να τελειώσω έτσι το ΄΄παραμύθι΄΄ μου, αναλύοντας για ακόμη μία φορά προβλήματα που όλοι ξέρουν και θίγουν. Και πώς μπορώ, άλλωστε, όταν, στην ''Φραπεδούπολη΄', εφτακόσιοι και βάλε άνθρωποι αποφάσισαν, θυσιάζοντας τον ήλιο, να ακούσουν έναν έμπειρο, ξένο αρχιτέκτονα να αναπτύσσσει απλούς και εφαρμόσιμους τρόπους αναβίωσής της; Πώς μπορώ, όταν νεαροί φοιτητές, μελλοντικοί πολεοδόμοι, κάνουν και αυτοί τις δικές τους προτάσεις για τη Θεσσαλονίκη των...ονείρων μας, πολύ ίσως πιο απτές από τις χίλιες και μία μακέτες του εκάστοτε Υπουργείου; Πώς μπορώ, όταν πριν λίγες εβδομάδες, στο Ολύμπιον, ακούστηκαν φρέσκιες απόψεις και ιδέες από εξίσου φρέσκους ανθρώπους; Πώς μπορώ, όταν μία χούφτα παιδιά βροντοφωνάζει ότι ΄΄Πόλη είναι οι άνθρωποι΄΄; Πώς μπορώ, κυρίως, όταν, για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία της... εσωστρεφούς Θεσσαλονίκης, εκατοντάδες νέοι της ενώνονται εθελοντικά και αφιλοκερδώς για την εκπροσώπησή της σε παγκόσμιο επίπεδο και την ανάδειξή της σε Πρωτεύουσα Νεολαίας; Και τα πάνε περίφημα μέχρι τώρα. Πρώτη φορά παρατηρείται στη ''Νύφη του Θερμαϊκού τέτοιος νεανικός αναβρασμός! Από στιγμή σε στιγμή θα κατατεθεί ο φάκελος συμμετοχής.
Ναι, τελικά πράγματι αυτή η πόλη είναι προορισμένη για τους νέους! Ίσως λοιπόν να μην έχει χαθεί το παιχνίδι. Ίσως κάποτε το ΄΄παραμύθι΄΄ πάρει σάρκα και οστά. Γιατί, ρε παίδες, στο κάτω κάτω, για τη Θεσσαλονίκη μιλάμε!!!
Υ.Γ.1:Το κείμενο περιλαμβάνει επίσημες υπουργικές εξαγγελίες(αερολογίες;), καθώς και άλλες, προσωπικές και μη προτάσεις. Μπορεί λοιπόν οι αναφορές να μην είναι πολύ ακριβείς.
Υ.Γ.2:''Wunder, ist ein wunder!''=''Θαύμα, είναι θαύμα!''
Υ.Γ.3:Το πέμπτο αυτό κειμενό μου αποτελεί, όχι μόνο το τελευταίο που γράφω Π.Π(Προ Πανελληνιών), αλλά πολύ περισσότερο, το τελευταίο που γράφω ως...εφηβάκι. Καλά καταλάβατε. 14 Μαϊου(δίνω και βιολογία να πάρει!), θα κλείσω τα 18. Θα γίνω και εγώ ένας από εσάς. Ένας πολίτης της κατακαημένης της Ελλαδίτσας μας! Ευχηθείτε μου καλό κουράγιο και καλή τύχη! Θα τη χρειαστώ!

Δευτέρα, 2 Μαΐου 2011

Έκθεση Βιβλίου - Παράλληλες δράσειςΤην Πέμπτη ξεκινάει η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, μία από τις πιο αξιόλογες πολιτιστικές προτάσεις της πόλης καθ'όλη τη διάρκεια του έτους και με δωρεάν είσοδο. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ταυτόχρονα βρήκα στο site της Παράλλαξης ένα πρόγραμμα παράλληλων δράσεων στα πρότυπα του Θεσσαλονίκη Αλλιώς με τίτλο "Το Βιβλίο Αλλιώς". Πολύ ενδιαφέρουσες μερικές από τις δράσεις. Περισσότερα εδώ.