Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

Όχι στον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην πλατεία Αριστοτέλους!!

Τελικά μετά από τις «βαρυσήμαντες» δηλώσεις του Δημάρχου μας για την τοποθέτηση του πολυσυζητημένου ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην πλατεία Αριστοτέλους πάλι κενό…Ανακοινώθηκε κάτι χωρίς να ισχύει!! Δεν ξέρω αν ευθύνεται ο Δήμαρχος για αυτά τα «καραγκοζιλίκια» ή κάποιος από το περιβάλλον του αλλά αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα.
Δεν μπορεί να μην γνωρίζει κάποιος που έχει την εξουσία αυτής της πόλης ευτυχώς ή δυστυχώς, ότι η πλατεία Αριστοτέλους βρίσκεται σε καθεστώς «ειδικής προστασίας» από το υπουργείο Πολιτισμού, άρα οποιαδήποτε επέμβαση πρόκειται να γίνει σε αυτήν, είναι απαραίτητο να έχει την έγκριση του Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων?
Και έγκριση από το Τοπικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής.

Άλλωστε η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας ουδέποτε είχε την παραμικρή ενημέρωση από το δήμο για τα σχέδιά του, για την τοποθέτηση του ανδριάντα.
Οι επίσημες τοποθετήσεις έτσι όπως παρουσιάζονται από την εφημερίδα αγγελιοφόρος είναι ότι ο δήμος θα ζητήσει τις σχετικές άδειες και εγκρίσεις όταν φτάσει στο σημείο να καταρτιστούν οι σχετικές μελέτες για τη χωροθέτηση του ανδριάντα στην πλατεία Αριστοτέλους…
Μέχρι τότε ούτε λόγος…

Εντάξει ρε παιδιά δεν λέω κάντε το με τον τρόπο σας (αν και κατά τι γνώμη εσφαλμένα γιατί δεν προχωράς σε μελέτες αν ξέρεις από την αρχή ότι κατά 80% θα απορριφτεί το έργο) αλλά μην το ανακοινώνεται επίσημα στa ΜΜΕ αν δεν είναι de facto ότι θα γίνει!! Δηλαδή , απλά πράγματα!!
Και το πιο τραγικό από όλα είναι ότι ο δήμος την έχει ξανά πατήσει, παλιότερα, με τον ίδιο τρόπο και για τον ίδιο χώρο και αναφέρομαι στην ανάπλαση της Αριστοτέλους που τελικά δεν εγκρίθηκε και πήγε η πρόταση στον κουβά.Το Δεκέμβριο του 2006 το Συμβούλιο μπλόκαρε τη μελέτη του δήμου για την ανάπλαση της πλατείας, καθώς είχε πει και τότε «όχι» .
Γιατί όμως τόσες απορρίψεις στα σχέδια του Δήμου? Έχει κάτι το συμβούλιο με τον Δήμαρχο ή ο Δήμος κάνει τα αντίθετα από αυτά που λέει το Συμβούλιο?

Για να το καταλάβουμε καλύτερα πρέπει να αναφέρουμε ότι το συμβούλιο Θεωρεί ως απαραίτητο στοιχείο η οποιαδήποτε πρόταση ανάπλασης ή επέμβασης να γίνεται προς την κατεύθυνση ώστε να διατηρηθεί η φιλοσοφία του σχεδιασμού του άξονα της Αριστοτέλους του Ερνέστο Εμπράρ. Ο Εμπράρ ήθελε να δώσει τότε την ευκαιρία στη Θεσσαλονίκη να αποκτήσει ανοιχτούς χώρους και θέα από ψηλά προς τη θάλασσα. Ο άξονας της Αριστοτέλους αποτελεί ένα από τα ελάχιστα εφαρμοσμένα δείγματα του σχεδίου και σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μην περιορίζεται η θέα από τη μία στοά της Αριστοτέλους στην άλλη.

Πράγμα το οποίο δεν θα ισχύσει με το νέο σχέδιο του δήμου Θεσσαλονίκης για την τοποθέτηση του τρίμετρου ανδριάντα.. Οπότε η απάντηση του συμβουλίου θα είναι για μια ακόμα φορά αρνητική…Κρίμα που το πολεοδομικό εγχείρημα του αρχιτέκτονα Ερνέστο Εμπράρ έμεινε στα χαρτιά και η πόλη μας κατάντησε έτσι όπως κατάντησε…Αν είχε εφαρμοστεί έστω και στο ελάχιστο θα είχαμε μια πόλη πολύ πιο όμορφη και πιο απλωμένη από ότι έχουμε σήμερα !!!

2 σχόλια:

  1. Κοίτα, όλα αυτά τα κάνει ο ατσαλάκωτος για εντυπωσιασμό. Ας ξηλώσει πρώτα τις τέντες και τραπεζοκαθήσματα στην πλατεία Αριστοτέλους και μετα ας κάνει και τα υπόλοιπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χάμενος στο διαστημά είναι ο δήμαρχος!!Άστα...και Σίγα μην τα βάλει με τα συμφέροντα που υπάρχουν στην πλατεία!!!Τι να πει κανείς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια