Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

Παντού Αυθαίρετα στην Θεσσαλονίκη!!

Πως καταφέρνει μια πόλη να καταστρέφει με κάθε δυνατό τρόπο την σωστή της ανάπτυξη και εξέλιξη και οδηγείτε στην αυθαίρετη δόμηση? Πως?

Η απάντηση απλή:
Το σύνθημα όλα αυτά τα χρόνια από την πολιτεία είχε δοθεί. « Κάνε ένα αυθαίρετο και σιγά μην στο γκρεμίσουν». Οι πολίτες εκμεταλλευτήκαν το άτυπο δόγμα και έτσι καταντήσαμε όλοι μας να είμαστε εγκλωβισμένοι σε ένα φαύλο κύκλο παρανομίας.. Γουστάρω ένα μέρος-το βάζω φωτιά(δασικές εκτάσεις)- βγάζω πλαστά χαρτιά(προαιρετικό) – κτίζω αυθαίρετο.. και τσουπ το όνειρο για στέγη πραγματοποιήθηκε..
Και έτσι σιγά σιγά διαμορφώνεται το έκτρωμα της Θεσσαλονίκης μιας πόλης που δεν μπορεί να ανασάνει. Οι κάτοικοι της και οι τοπικές αρχές δεν την σέβονται και την οδηγούν μαθηματικά στην καταστροφή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Μακεδονία η Θεσσαλονίκη βρίσκεται αντιμέτωπη με όργιο αυθαίρετης δόμησης στις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης(και όχι μόνον) ανατολικά και δυτικά της Θεσσαλονίκης καθώς η Πολεοδομία διαπιστώνει πως το 10% των νεοαναγειρόμενων κτισμάτων εμφανίζει παρατυπίες και όχι μόνον.

Τα αυθαίρετα κτίσματα στο νομό υπολογίζονται στις 60.000, ενώ επίσημα έχουν καταγραφεί, για να κατεδαφιστούν, περί τα 30.000.(Στην πραγματικότητα μπορεί να ξεπερνάμε και τα 100000).
Ο αριθμός αυτός αποτελεί ρεκόρ για τη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα η διεύθυνση Πολεοδομίας με πολιτική απόφαση του αντινομάρχη Γιάννη Αγγούρα να επιβάλει υποχρεωτικές αυτοψίες από τον περασμένο Απρίλιο τόσο στις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές όσο και στις εντός.. Δήμοι όπως το Πανόραμα, ο Χορτιάτης ,η Πυλαία ,η Θέρμη τα Βασιλικά, η Μηχανιώνα, η Επανομή, το Κορδελιό ,η Μενεμένη, ο Δεντροπόταμος και το Ωραιοκάστρο, είναι πρωταθλητές στην αυθαιρεσία
Οι παρανομίες στα κτίσματα που βρίσκονται στο "κόκκινο" αφορούν νεόδμητες πολυκατοικίες(και όχι μόνον) και συγκεκριμένα υπερβάσεις ύψους, ημιυπόγεια, που ανεξέλεγκτα μετατρέπονται σε ισόγεια, ή και παράνομες σοφίτες, όπου βάσει της πολεοδομικής άδειας θα έπρεπε να είχε χτιστεί σκεπή ακόμα και ολόκληρο το σπίτι.
Κάθε μήνα φτάνουν στην Πολεοδομία περί τις 300 καταγγελίες, δηλαδή γύρω στις δέκα την ημέρα.. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους το μόνο μέτρο που αποδίδει είναι αυτό των υποχρεωτικών αυτοψιών στις εκτός και εντός σχεδίου πόλης περιοχές, καθώς οι ιδιοκτήτες δείχνουν να συμμορφώνονται λόγω και των προστίμων.(δεν το νομίζω κύριοι)

Όχι δεν είναι αυτό λύση…Αυτό δεν είναι πρόληψη αλλά καταστολή…

Αν θέλουμε να πετύχουμε κάτι πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες. Πρέπει ο άλλος να αναγκαστεί από το νόμο να μην παρανομεί και όχι ο νομός ή το κράτος όταν περάσουν κάποια χρόνια να του κατοχυρώνει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας έτσι στο άσχετο. Για αυτό καίγονται και τα δάση μας και ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια τα αυθαίρετα κάθε λογής.
Προφανώς για να μην έχει σταματήσει η αυθαίρετη δόμηση όλα αυτά τα χρόνια σημαίνει ότι κάτι δεν γίνεται καλά. Ή δεν γίνονται σωστοί έλεγχοι ή τα πρόστιμα είναι μικρά οπότε συμφέρει κάποιος να προβεί στην παράνομη αυτή πράξη ή δεν γίνεται τίποτα από τα δύο(το πιο πιθανόν).
Λύση είναι λοιπόν η κατακόρυφη αύξηση του πρόστιμου και όχι μόνον.Πρέπει να δημιουργηθεί ένα αυστηρό νομοθετικό Πλαίσιο που θα καθορίζει τα πάντα χωρίς παραθυράκια και πατζούρια. Επιβάλλεται να γίνονται πιο πολλοί και πιο εντατικοί «αντικειμενικοί» έλεγχοι από την Πολεοδομία. Επιπλέον πρέπει να γίνει η κάθαρση αυτής της υπηρεσίας γιατί υπάρχουν πολλές καταγγελίες για την επιλεκτική λειτουργία της.(όποτε θέλει να λειτουργήσει σωστά λειτουργεί…) . Τέλος και εμείς οι ίδιοι πρέπει να «μπούμε στο κόλπο» για την πάταξη της αυθαιρεσίας.. Πρέπει και εμείς να δείξουμε ότι δεν είμαστε συνένοχοι σε ένα έγκλημα που διαπράττεται στην πόλη μας πριν να είναι πολύ αργά…

3 σχόλια:

  1. ti sas ftaine oi an8ropoi den mporo na katalavo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλοι φταίνε δυστυχώς για αυτήν την κατάντια...Και φυσικά πρωτα από όλα το κεφάλι.Από εκεί ξεκινάνε όλα....αλλά όχι ότι εμείς δεν έχουμε ευθύνη...Όλοι συνένοχη σε ένα "έγκλημα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ερωτήσεις απαντήσεις και τεχνικές συμβουλές για τα αυθαίρετα
    www.3nk.gr/index.php?page_id=429

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια