Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

Πολυτεχνείο 17 Νοέμβρη 1973 . Σήμερα Ποιος το Θυμάται άραγε?

"Κάθε Νοέμβρη, ο νους και η καρδιά μας είναι εκεί, στο Πολυτεχνείο, στην εξέγερση των φοιτητών, της νεολαίας και ολόκληρου του ελληνικού λαού κατά της χουντικής τυραννίας, το Νοέμβριο του 1973. Το Πολυτεχνείο ήταν η κορυφαία εκδήλωση της επτάχρονης αντιχουντικής πάλης και μία από τις κορυφαίες στιγμές των αγώνων του λαού και της νεολαίας. "
Αναλυτικά για το τι συνέβη εκείνες τις μέρες μπορείτε να ανατρέξετε σε διάφορα site όπως:

Πόσοι όμως από εμάς θυμόμαστε και σεβόμαστε τον αγώνα για την Ελευθερία που δώσανε αυτά τα παιδιά και που τελικώς έφερε στην Χώρα μας την Δημοκρατία?

Εγώ νομίζω…..Δυστυχώς… σχεδόν ….κανένας!!

Η γενιά του πολυτεχνείου που στην πλειονότητα της, έχει σήμερα στα χέρια της τις τύχες της Διακυβέρνησης της σημερινής Ελλάδας, των επιχειρήσεων ,του συνδικαλισμού, των εργαζομένων, δείχνει ανήμπορη να ανταπεξέλθει σε εκείνα τα ιδεώδη. Η γενιά του πολυτεχνείου έκανε ένα λαμπρό βήμα στην ιστορία της Ελλάδας αλλά δεν κατάφερε να το συνεχίσει όπως θα έπρεπε…Πλέον το μόνο που έχει απομείνει για τις επόμενες γενιές είναι η ΔΙΑΦΘΟΡΑ σε όλα τα μήκη και τα πλάτη αυτής της χώρας….

Η Διεφθαρμένη ασυνειδησία που έχει γίνει συνείδηση…

Δεν εκμηδενίζω τον αγώνα που έγινε τότε εκείνα τα χρόνια…Αντιθέτως, Τον σέβομαι και τον Υπερασπίζομαι…Αλλά μήπως κάπου στη πορεία αλλαξοδρόμησε? Ξέρω ότι χωρίς αυτόν τον αγώνα μπορεί ακόμα να μην υπήρχε καν Δημοκρατία και προσωπική ελευθερία … Όμως ποιος είναι Ευχαριστημένος από τον τρόπο που λειτουργεί η Σημερινή «Δημοκρατία»?

Πλέον ακόμα και η γιορτή αυτής της μεγάλης μέρας επισκιάζεται από τα επεισόδια και τον τρόμο που προσπαθούν να σπείρουν κάποιοι για διαφόρους λόγους…Για ποιο λόγο, πότε δεν το κατάλαβα !!Το μήνυμα αυτής της μέρας χάνεται μέσα στα καπνογόνα ,το ξύλο ,το κάψιμο σημαιών, την καταστροφή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας και μετατρέπετε η γιορτή αυτή σε οργή, σε μια ανεπιθύμητη μέρα που όλοι προσεύχονται να περάσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα…

Έτσι καταντήσαμε αυτήν την γιορτή….Εμείς, οι νέοι και η γενιά του πολυτεχνείου είμαστε υπεύθυνοι πλέον για αυτό το χάλι και πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ….Γιατί πολύ απλά αυτό το κλίμα που επικρατεί αυτήν την μέρα δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνες τις ένδοξες μέρες…..

Νιώθω στεναχώρια και προβληματισμό…Στο βάθος του δωματίου μου ακούγεται αχνά το τραγούδι σύμβολο αυτής της μέρας

«πότε θα κά ποτέ θα κάνει ξαστεριά»

και θέλω να βροντοφωνάξω…..

Πότε επιτέλους θα κάνει ξαστεριά σε αυτήν την Χώρα? Πότε?

2 σχόλια:

  1. "Κι όμως, η φοιτητική εξέγερση στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης -όπως και του αθηναϊκού Πολυτεχνείου- δεν έχει καταγραφεί ακόμη με πληρότητα και ιστορική τεκμηρίωση. Οσες εξιστορήσεις για τη φοιτητική εξέγερση στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έγιναν μέχρι σήμερα, έχουν τα χαρακτηριστικά της προσωπικής εκτίμησης και μνήμης."

    Στον σύνδεσμο που παραπέμπεις, γράφονται τα παραπάνω από τον Αγγελιοφόρο.
    Θέλω και γω να ρωτήσω μερικά πράγματα:
    -
    ΠΟΤΕ επιτέλους θα καθαρθεί η παιδεία μας από την γάγγραινα των κομμάτων και τον καημό της ψηφοθηρίας, ώστε να παρουσιάζει στους μαθητές (και εμάς δηλαδή που μεγαλώσαμε πια) ΑΝΟΘΕΥΤΗ την ιστορική ΑΛΗΘΕΙΑ;

    ΠΟΙΟΣ μπορεί με θάρρος να πει ότι την περίοδο της διαβόητης επταετίας, πέρα από τα αρνητικά υπήρχαν και τα εξής θετικά στοιχεία, όπως:
    -ΑΥΞΗΜΕΝΟ το αίσθημα ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
    -καλλιέργεια πατριωτικής και θρησκευτικής συνείδησης στα σχολεία
    -εξάλειψη αγροτικών χρεών
    και ΜΗΔΕΝΙΚΟ σχεδόν δημόσι χρέος;;;

    Όπως γράφεις και συ φίλε,

    -ΠΟΥ είναι σήμερα το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη που πρέπει να διασφαλίζεται από το κράτος;
    -ΠΟΥ πήγε η φιλοπατρία και ΓΙΑΤΙ μεθοδεύεται σιγά σιγά η κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών, ενός από τα σπουδαιότερα μέσα προσέγγισης της ορθοδοξίας;
    -ΠΟΥ είναι η περίφημη κοινωνική πρόνοια και μέριμνα;
    ...
    και ίσως το σημαντικότερο απ' όλα:

    -ΠΟΤΕ έγιναν τις δεκαετίες μετά την χούντα ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ, ώστε να λειτουργήσει δημοκρατικά η χώρα;

    Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα μας παιδεύουν για καιρό ακόμα μέχρι να ωριμάσουμε επιτέλους και να δούμε την αλήθεια κατάματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Se kati asxeto me to polutexneio ma sxetiko me tin paralia thessalonikis tha anafertho. auti i anaplasi sou aresei?

    http://www.dezeen.com/2008/11/17/tel-aviv-port-by-mayslits-kassif-architects/#more-20722

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια