Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Οδηγός «επιβίωσης» για το 49ο Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης!!

Τέσσερις μόλις μέρες έμειναν για να ξεκινήσει το 49ο Φεστιβάλ κινηματογράφου…Ο χρόνος τρέχει με γοργούς ρυθμούς και οι προετοιμασίες αυτό τον καιρό είναι πυρετώδεις. Την Παρασκευή λοιπόν στις 14 του μήνα θα ξεκινήσει η διοργάνωση που μας κάνει περήφανους (σε γενικές γραμμές) που υπάρχει και αναπνέει σε αυτήν την πόλη.
Ένα φεστιβάλ που θα έχει σημαντικά αφιερώματα,παράλληλες εκδηλώσεις, πλήθος ταινιών και πολλά άλλα τα οποία θα παραθέσουμε συνοπτικά παρακάτω..
Γι' αυτό φτιάξαμε έναν οδηγό που περιλαμβάνει περιληπτικά ότι θα συμβεί αυτές τις μέρες στη πόλη μας.

Έχουμε λοιπόν και λέμε:
  • Τελετή έναρξης του Φεστιβάλ την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου στο “Ολύμπιον”, με την προβολή της ταινίας “Ο παλαιστής” του Ντάρεν Αρονόφσκι Ταινία που πήρε το Χρυσό Λέοντα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας(ώρα 20:00).
  • Τελετή λήξης την Κυριακή 23 Νοεμβρίου στο “Ολύμπιον”, με την ταινία “Frost/Nixon: Η αναμέτρηση” του βραβευμένου με Όσκαρ Ρον Χάουαρντ.
  • Μεταξύ άλλων σημαντικών δημιουργών στο Φεστιβάλ θα παρευρεθούν: ο αμερικανός σκηνοθέτης και παραγωγός Όλιβερ Στόουν και ο ιάπωνας σκηνοθέτης και ηθοποιός Τακέσι Κιτάνο(αναλυτικά δες εδώ).
  • Η Κριτική επιτροπή έχει Πρόεδρο τον βραβευμένο καναδό συγγραφέα Μάικλ Οντάτζε ( “Ο Άγγλος ασθενής”) ενώ το Ελληνικό μέλος της επιτροπής είναι ο γνωστός σε όλους μας Διονύσης Σαββόπουλος.
  • Το διαγωνιστικό τμήμα περιλαμβάνει στο σύνολο του 22 ταινίες μυθοπλασίας και 7 ντοκιμαντέρ.
  • Σε avant premiere το Σάββατο 22 Νοεμβρίου, στις 23.00 στο “Ολύμπιον, θα προβληθεί η “Σκόνη του χρόνου” του Θόδωρου Αγγελόπουλου
  • Θα υπάρξει για πρώτη φορά φέτος το πιλοτικό πρόγραμμα Generation Next για την ανάδειξη νέων ανερχόμενων ελλήνων δημιουργών.
  • Τα αφιερώματα του φεστιβάλ φέτος θα είναι ,στον Έλληνα κινηματογραφιστή Μάνο Ζαχαρία, στο έργο των Βέλγων αδελφών Ζαν Πιερ και Λικ Νταρντέν, στον κινηματογράφο της Μέσης Ανατολής, στον Άγγλο σκηνοθέτη Τέρενς Ντέιβις, στον σύγχρονο τουρκικό κινηματογράφο, στις ρουμανικές ταινίες μικρού μήκους νέων σκηνοθετών και άλλα.
  • Το τμήμα του Φεστιβάλ για τον ανεξάρτητο κινηματογράφο περιλαμβάνει 24 ταινίες από όλο τον κόσμο
  • Το Εxperimental forum είναι ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα για την ανάδειξη της πειραματικής κινηματογραφικής σκηνής. Πολύ ενδιαφέρουσες διαλέξεις θα δώσουν κατά σειρά οι: Ζαν Πιερ και Λικ Νταρντέν, Χάρης Ζαμπαρλούκος (διευθυντής φωτογραφίας ταινιών όπως το “Mamma Mia”), Ντιάμπλο Κόντι, Όλιβερ Στόουν, Τακέσι Κιτάνο, Τέρενς Ντέιβις, Μάικλ Οντάτζε, Εμίρ Κουστουρίτσα, Γκουστάβο Σανταολάγια, Γουίλεμ Νταφόε, Ρίτσαρντ Τζόμπσον (σκηνοθέτης του digital punk cinema), Μάνος Ζαχαρίας, Γκιγιέρμο Ναβάρο (διευθυντής φωτογραφίας ταινιών όπως “Ο λαβύρινθος του Πάνα”).
  • Oι παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν: Έκθεση φωτογραφίας του πολυβραβευμένου μεξικανού διευθυντή φωτογραφίας Γκαμπριέλ Φιγκερόα (Γενί Τζαμί), ζωγραφική και προβολές του πολύπλευρου Ρώσου δημιουργού Ρουστάμ Χαμντάμοβ (Μπέη Χαμάμ), εγκατάσταση-προβολή του αντισυμβατικού Κροάτη δημιουργού Ιβάν Λάντισλαβ Γκαλέτα (Λουλουδάδικα), έκθεση φωτογραφίας για την κινηματογραφική διαδρομή του Μάνου Ζαχαρία (Γαλλικό Ινστιτούτο), ζωγραφική του Κυριάκου Κατζουράκη (Τελλόγλειο), βιντεοπροβολές, ζωγραφική της Ράνιας Καπελιάρη (Μπεζεστένι), ομαδική έκθεση φωτογραφίας με θέμα το Νερό (Προβλήτα Α’, λιμάνι) και μια εικαστική διαδρομή στον ιστό της πόλης με τίτλο Πράσινα Μονοπάτια κ.α..Τέλος , Τα πάρτυ θα είναι διάσπαρτα σε όλην την πόλη...

Και για να μην ξεχνιόμαστε:
Αν έχετε πρόθεση να παρακολουθήσετε πολλές ταινίες είναι προτιμότερο να προμηθευτείτε κάρτα μέλους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που σας εξασφαλίζει: Ελεύθερη είσοδο (με σειρά προτεραιότητας) στις προβολές του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ελεύθερη είσοδο (με σειρά προτεραιότητας) στις προβολές του 11ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και Έκπτωσεις στα εισιτήρια των αιθουσών ΟΛΥΜΠΙΟΝ και ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ για τις ταινίες Α’ Προβολής και τα αφιερώματα. Η κάρτα κοστίζει 60 ευρώ η κανονική και 40 ευρώ η φοιτητική. Αναλυτικά τιμές μπορείτε να βρείτε εδώ

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία

6 σχόλια:

  1. Φίλε KURTGEO

    Εσύ που γεννήθηκες κοντά στα ξημερώματα και πριν να βγει ο ήλιος, τον μήνα Αύγουστο που είναι παχιές οι μύγες και μόνος κι έρημος στους δρόμους της Σαλονίκης τρέχεις, πες μου ποιος είναι ο τόπος σου και ποιά πατρίδα έχεις;

    Κάνω αυτή την ερώτηση για να λύσω μια απορία μου, γιατί τυχαίνει να είμαι κι εγώ κατά ένα μέρος KURT.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε anevlanis κατάγομαι από την Καππαδοκίας και γεννήθηκα στο κιλκίς.Μεγαλώσα και ζω Θεσσαλονίκη.Αυτά...αν δεν κάνω λάθος στα τουρκικά το Κουρτ σημαίνει λύκος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ για την απάντησή σου. Εγώ κατάγομαι από Θεσσαλία και μένω Θεσσαλονίκη. Μάλλον πρόκειται περί συνωνυμίας. Όντως το kurt στα τουρκικά σημαίνει λύκος.
    Είμαι αρκετά μεγαλύτερός σου, αν η ηλικά στο προφίλ σου είναι η πραγματική.
    Μου άρεσε το blog σου και ειδικά τα ιστορικού περιεχομένου θέματα (πλατεία Άθωνος κλπ). Το πρόσθεσα στα αγαπημένα μου.
    Σου εύχομαι καλή συνέχεια και πετυχημένες αναρτήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εχω αντιρηση σχετικα με τις εκτος αιθουσων προγραμματος.Νομιζω πως οι εκδηλωσεις στην πολη μας ειναι αοριστες,χωρις τοπο και χρονο για να μπορουμε να βρισκομαστε εκει.
    Μηπως το φεστιβαλ απευθυνεται σε λιγους μυημενους?
    Πως συμμετεχει η πολη,ο δημος,οι πολιτες?
    Θα μπορουσαν να υπηεχαν προγραμματισμενες εκδηλωσεις events,happenings,σε διαφορα σημεια και αυτα να γινουν γνωστα.
    Ευχαριστω πολυ για την καθημερινη σου ενημερωση.
    Καλη σου ημερα.
    κωστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Ευχαριστώ φίλε anevlavis καλή συνέχεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Φίλε κώστα πιστεύω ότι το φεστιβάλ έχει φτάσει σε ένα σημείο που πρέπει να κάνει το βήμα παραπάνω αλλίως θα μείνει στάσιμο...Συμφωνώ για τις αίθουσες και για το ότι γενικά υπάρχει μια μικρή ενημέρωση στο ευρύ κοινό της Θεσσαλονίκης...Πρέπει να υπάρξει ευρύτερη ενημέρωση και καλύτερη οργάνωση...Αυτά όμως θα τα αναλύσουμε όλα με το πέρας και αυτού του Φεστιβάλ και θα προτείνουμε λύσεις για όλα αυτά που νομίζουμε ότι πρέπει να αλλάξουν...Ευχαριστώ για το σχολιασμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια