Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Πολιτικό μήνυμα και εκλογές

Πολλές συζητήσεις γίνονται τις τελευταίες ημέρες όπως κάθε φορά σε περίοδο εκλογών, πόσο δε μάλλον τώρα που βρισκόμαστε στο μέσο μιας πρωτόγνωρης ανατροπής κεκτημένων και σταθερών της ζωής του καθενός. Θα περίμενε κανείς όλη αυτή η "πολιτικοποίηση" της τελευταίας περιόδου να αποτυπωθεί με αυξημένη συμμετοχή στην κάλπη έστω και σε αυτοδιοικητικό επιπεδο. Όταν όλοι συζητούν για μνημόνιο, τρόικα, ΔΝΤ και εκφέρουν άποψη αλλά δεν ψηφίζουν εγώ δε βγάζω συμπέρασμα. Αν πάλι απέχουν γιατί δε θέλουν να ερμηνευτεί η αυτοδιοικητική τους ψήφος ως επιβράβευση ή απόρριψη της εφαρμοζόμενης πολιτικής τότε ακόμη χειρότερα, φαίνεται ότι δε μπορούμε να ξεπεράσουμε τα διλήμματα που μας θέτει το κομματικό σύστημα και απλά να ψηφίσουμε αυτόν που θεωρούμε καλύτερο να ομορφύνει λίγο τη γειτονιά μας.

Με αφορμή κάποια σχόλια στο προηγούμενο post θα ήθελα να πω ότι μπορεί να μην υπάρχει ομοιογενές σύνολο όσον αφορά στην αποχή, αλλά από το γεγονός αυτό δεν προκύπτει το συμπέρασμα ότι η αποχή δε σημαίνει τίποτα. Πώς γίνεται να μη υπάρχει πολιτικό μήνυμα όταν "..απλά μεγαλώνει το ποσοστό αυτών που δεν έχουν άποψη ή απλά δεν τους ενδιαφέρει";

Επίσης το γεγονός ότι η αποχή μπορεί να ερμηνευτεί με "ανθρώπινους" όρους επίσης δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει πολιτικό μήνυμα.Όταν απέχεις από μία πολιτική πράξη όπως οι εκλογές όποιοι και αν είναι οι λόγοι (πλην της ανωτέρας βίας) δε μπορεί παρά να στέλνεις πολιτικό μήνυμα.

Θα έλεγα ότι απέχοντας δε στέλνεις απαραίτητα κομματικό μήνυμα και ναι πολλοί άνθρωποι σήμερα δεν άγονται και φέρονται με βάση τα όσα επιβάλλει το κομματικό κατεστημένο, αλλά πολιτικό μήνυμα στέλνεις σίγουρα και για μένα αυτό συμπυκνώνεται κυρίως στη φράση "όλοι ίδιοι είστε". Όμως ακριβώς αυτό είναι και το λάθος του μηνύματος.

Δεν είναι όλοι ίδιοι λοιπόν, δε μπορούν να είναι όλοι ίδιοι!! Μάλιστα οι περισσότεροι από όσους καταφεύγουν σε αυτή τη γενίκευση δε γνωρίζουν ούτε αυτούς που καλούνται να ψηφίσουν ούτε την προσωπική διαδρομή του καθενός. Πόσοι γνωρίζουν τους υποψηφίους συμβούλους στο Δήμο τους; Πόσοι ενημερώνονται για τα κοινά ώστε να γνωρίζουν την προσωπική πορεία κάποιων ανθρώπων και ανάλογα να κρίνουν;

Υποστηρίζοντας ότι δεν είναι όλοι ίδιοι δεν κάνω κομματικό διαχωρισμό. Δεν είναι όλοι οι καλοί στο ΠΑΣΟΚ, ούτε στη ΝΔ, ούτε σε κανένα άλλο κόμμα. Δεν είναι ίδιος ο Αλέκος Παπαδόπουλος με τον Μεϊμαράκη, όπως επίσης δεν είναι ίδιος ο Κ. Χατζηδάκης με τον Κ.Λαλιώτη. Ο διαχωρισμός οφείλει να γίνει ατομικά. Καλοί και σκάρτοι υπάρχουν παντού και ακριβώς αυτή είναι η ευθύνη του πολίτη, να βρει τους λίγους είναι η αλήθεια ικανούς και τίμιους και να τους αναδείξει. Μόνο έτσι θα ενθαρρύνει και άλλους άξιους να μπουν στην πολιτική. Αν δεν το πράξει ο ίδιος τότε η πολιτική θα παραμείνει έρμαιο στα πάσης φύσεως λαμόγια.

Απέχοντας δεν έχεις δικαίωμα κριτικής και επίσης δεν αποφασίζεις για πράγματα που σε αφορούν άρα δεν είσαι τελείως ελεύθερος. Γιατί ελευθερία είναι κυρίως η ΕΥΘΥΝΗ και αυτη εκφράζεται ΚΑΙ μέσα από τις εκλογές.

5 σχόλια:

  1. θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου για την ανάληψη της ευθύνης που είναι η ίδια η ελευθερία.
    Έχω αναφέρει πολλές φορές ότι είμαι εναντίον της αποχής και όταν αυτή γίνετε χωρίς συγκεκριμένο λόγο αλλά ακολουθώντας απλά το ρεύμα όλων των άλλων που απέχουν και γενικοποιούν τα πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μηπως οι δημοτες του Αγ.Παντελεημονα στην αθηνα ειναι οι μονοι που ψηφισαν με βαση τις αναγκες του δημου τους και οχι το συμφερον καποιου πολιτικου χωρου? και αυτη η ψηφος μηπως ηρθε λογο της αναγκης των ανθρωπων αυτων για μια ποιο ασφαλη και καλη πολη να μενουν?
    30% η χρυση αυγη επειδη πολυ απλα τους πανε τα παιδια στο σχολιεο για να μην τα κλεψουν! Ισως αυτο ειναι το καμπανακι που θα αρχισουμε να ακουμε απο εδω και περα ολοι μας.
    Υ.Γ. δεν ειμαι ακροδεξιος
    Υ.Γ.2 ψηφισαν ετσι λογο της αναγκης που ειχαν.ισως οι υπολοιποι δεν εχουμε ξεκαθαρες αναγκες ακομα και γι' αυτο ψηφιζουμε τοσο ανευθυνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωστό. Δεν έγιναν ξαφνικά ακροδεξιοί όλοι αυτοί που ψήφισαν Χρυσή Αυγή. Αν και πιστεύω πως δε θα το έκανα ποτέ, εντούτοις το καταλαβαίνω. Για το θέμα ρίξτε μια ματιά σε ένα από τα πιο ρεαλιστικά άρθρα που γράφτηκαν για το θέμα.

    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_12/11/2010_1293216

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι αληθεια αν απο το πιο απλο που ειναι τα επεισοδια η καποιου ειδους προστασιας στους ντοποιους περασουμε σε πιο εξτρεμιστικες εκδηλωσεις εως και βιαιοπραγιες δεν θα ειναι υπευθυνη η καθε μορφης εξουσια που σχετιζετε με τον τοπο αυτο???
    Σωστο το αρθρο fil αλλα δεν νομιζω οτι και ο κυριος αυτος βοηθησε στο να λυθει καποιο απο τα προβληματα των πολιτων, απλα εκανε μια διαπιστωση σαν αυτες που κανουν ολοι.
    για κακη μας τυχη δεν γινονται πραξεις και δεν δινονται λυσεις απο κανεναν.
    Υ.Γ. δεν περιμενα οτι θα λυθει το προβλημα απο εναν δημοσιογραφο, απλα πιστευα πως θα μπορουσε να πιεσει καταστασεις για να λυθει πιο αμεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Με τον γενικό όρο πολιτική εννοείται το σύνολο των μέτρων που λαμβάνονται και των μεθόδων και διαδικασιών που ακολουθούνται, μέσω των οποίων, ομάδες ανθρώπων οργανώνονται και λειτουργούν, προκειμένου να πετύχουν κατά τον καλλίτερο τρόπο και με το μικρότερο δυνατό κόστος τους σκοπούς που επιδιώκουν σε διάφορους τομείς δραστηριοτήτων. Ο όρος εφαρμόζεται τόσο σε κυβερνήσεις κρατών για τον τρόπο διακυβέρνησης και χειρισμού των διαφόρων υποθέσεων, όπως επίσης και σε οργανισμούς, εταιρείες και άλλες οργανώσεις, λαμβάνοντας ανάλογα ιδιαίτερο χαρακτηρισμό π.χ. Ναυτιλιακή Πολιτική, Αγροτική πολιτική, βιομηχανική πολιτική κ.λπ. Η πολιτική είναι συνυφασμένη με την εξουσία και τη δύναμη που πηγάζει από αυτή.

    Η άσκηση της πολιτικής αποτελεί τέχνη και επιστήμη και αφορά σε ιδέες και στον τρόπο εφαρμογής τους, τόσο σε ζωτικά ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης και υπόστασης (ελευθερία, ασφάλεια, δικαιοσύνη, πολιτισμός, κτλ), καθώς επίσης και σε όλα τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν στο κοινωνικό σύνολο, στον πολίτη, στον εργαζόμενο, κτλ. Όταν η πολιτική μετατρέπεται στην τέχνη για να διατηρηθεί ή να κατακτήσει ένα κόμμα την εξουσία ως αυτοσκοπός, τότε υπεισέρχεται η διαφθορά, η κατάχρηση εξουσίας, το "χρήμα" και οι περισσότεροι πολίτες απογοητεύονται και παύουν να ενδιαφέρονται για αυτά που τους αφορούν, με κίνδυνο τα αποτελέσματα να είναι ολέθρια σε όλους τους τομείς."


    Όλα τα παραπάνω, είναι από το λήμμα "πολιτική" της WikiPedia: http://el.wikipedia.org/wiki/Πολιτική

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια