Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Η παραποίηση (;) μιας είδησης

Σε αυτό το blog έχω δώσει πολλές φορές Link για ειδήσεις στην ενημερωτική ιστοσελίδα voria την οποία διαβάζω καθημερινά και η οποία πράγματι είναι αρκετά ενδιαφέρουσα κυρίως για τοπικά θέματα. Κάτι που διάβασα όμως σήμερα μου φάνηκε να μη στηρίζεται πουθενά.

Να το πιάσω από την αρχή. Χθες δημοσιεύτηκε σε πολλές εφημερίδες μία κατά τη γνώμη μου πολύ σημαντική είδηση σχετικά με μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έκδοση ομολόγων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έργα υποδομής σε όλη την Ευρώπη. Με λίγα λόγια λόγω της στενότητας σε χρηματοδότηση που επικρατεί (πχ τραπεζική χρηματοδότηση) και της συρρίκνωσης των δημοσίων επενδύσεων σε πολλές χώρες, και η οποία στενότητα κεφαλαίων αναμένεται να συνεχιστεί, πολλά έργα υποδομής είτε καθυστερούν (όσα έχουν ήδη ξεκινήσει) είτε δεν ξεκινούν όσα βρίσκονται σε ώριμο στάδιο μελετών κλπ. Η κεντρική ιδέα του ομολόγου αυτού λοιπόν είναι να εκδίδεται από επιχειρήσεις μεγάλων έργων με την κάλυψη-εγγύηση της Ευρωπαικής Ένωσης (πχ από την ΕΤΕΠ), προκειμένου να βρεθούν ενδιαφερόμενοι επενδυτές να τα αγοράσουν (πχ ασφαλιστικά ταμεία). Για την είδηση ενδεικτικά εδώ και εδώ. Όπως λοιπόν αντιλαμβάνεται κανείς το σχέδιο αφορά όλη την Ευρώπη και επίσης αναμένεται να ξεκινήσει το 2014 (βλέπε είδηση).

Σήμερα λοιπόν η Voria δημοσιεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία με τις Βρυξέλλες προκειμένου να εκδοθεί ένα ειδικό ευρωομόλογο για να ξεκολλήσουν πολλά δημόσια έργα στην Ελλάδα.
Η είδηση μάλιστα δημοσιεύεται μία ημέρα μετά τη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Εμένα μου φαίνεται ότι η Voria πήρε μία είδηση που αφορά στην Ευρώπη συνολικά και η οποία δεν αναμένεται να εφαρμοστεί πριν το 2014 και την αναπαρήγαγε με ένα τελείως αυθαίρετο τρόπο σαν να εξετάζεται η έκδοση του ευρωομολόγου αποκλειστικά για την Ελλάδα. Ίσως σκέφτηκε ότι η πραγματική είδηση είναι αρκετά γενική για το μέσο αναγνώστη ενώ αν την παρουσιάσουμε με επικεντρο την Ελλάδα θα γίνει πιο ενδιαφέρουσα. Μόνο που δεν είναι η αλήθεια.


Για πιο επίσημη ενημέρωση δείτε και την ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την αντίστοιχη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.



ΥΓ: Εννοείται πως δε διεκδικώ το αλάθητο, οπότε είμαι πρόθυμος να ακούσω τον αντίλογο αν έχω κανει λάθος.

1 σχόλιο:

  1. Δεν υπάρχει αλάθητο, γιατί δεν υπάρχει αντίλογος! Είναι τόσο κραυγαλέα η "παραποίηση" που σε κάνει να σκέφτεσαι πόσο άσχετοι είναι αυτοί που θέλουν να λέγονται "δημοσιογράφοι."

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια