Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008

Οικολογικό Έγκλημα Στον Θερμαϊκό…για το Αεροδρόμιο !!

Καταστροφή της θαλάσσιας περιοχής του Θερμαϊκού κόλπου και ολοσχερή εξαφάνιση των αλιευμάτων θα προκαλέσει η αμμοληψία από τη θαλάσσια περιοχή του Μεγάλου Εμβόλου Αγγελοχωρίου για τις ανάγκες επέκτασης του διαδρόμου προσαπογειώσεων 10-28 του αεροδρομίου "Μακεδονία".
Τα έργα για την επέκταση του διαδρόμου, με μπάζωμα του Θερμαϊκού, συνεχίζονται αυτή την περίοδο και όπως περιγράφουν οι ψαράδες, οι επιπτώσεις στη θάλασσα και την ακτογραμμή είναι πλέον ορατές δια γυμνού οφθαλμού. Οι ελάχιστες δεσμεύσεις που έθετε η περιβαλλοντική μελέτη, όπως η χρήση πετασμάτων ιλύος, δεν υλοποιούνται. Στο χώρο του μπαζώματος, πραγματοποιείται αποστράγγιση του υδροφόρου ορίζοντα γλυκού νερού (κάτω από το βυθό) με δυσοίωνες προοπτικές για τον υγρότοπο της περιοχής.
Οι αλιείς καταγγέλλουν ότι η απόρριψη των βυθοκορημάτων (της λάσπης από την απόξεση του βυθού) μέσα στον κόλπο έχει ήδη προκαλέσει:
1. Μείωση των αλιευμάτων σε όλα τα είδη (γαρίδες, σουπιές, γλώσσες, οστρακοειδή) μέχρι και 90% ανά περιοχή.
2. Η οστρακοφόρα περιοχή γύρω από την επέκταση (περίπου ένα τετραγωνικό μίλι) έχει καταστραφεί ολοσχερώς.
3. Το επίπεδο των τοξινών στα νερά και στα οστρακοειδή παραμένει εδώ και καιρό σταθερά και επικίνδυνα υψηλό ενδεχομένως ως αποτέλεσμα της απόρριψης των βυθοκορημάτων στον κόλπο.
Για αρκετό διάστημα έβγαιναν οι ψαράδες να τραβήξουν τα δίκτυα, ακόμη και στα ανοικτά του αεροδρομίου, και τα έβρισκαν σκεπασμένα με λάσπη. Η απόρριψη της λάσπης που βγάζουν από το βυθό για να κατασκευάσουν το έργο, γίνεται στον κόλπο, σε μέρη όπου υπήρχε ζωή κάτω, υπήρχαν όστρακα, ψάρια, τραγάνες και κοράλλια. Ανοίγουν τις πλατφόρμες και πετάνε τη λάσπη. Η λάσπη αυτή είναι αδρανοποιημένη και μολυσμένη. Τη στιγμή που την βγάζεις και την απλώνεις, όλα τα λύματα απλώνονται. Φέτος, και δεν γνωρίζουμε εάν οφείλεται στα έργα, το επίπεδο της βιοτοξίνης που επηρεάζει το Θερμαϊκό έφτασε στις 85.000 μονάδες, με όριο τις 1.000 μονάδες. Τόσα χρόνια δεν είχαμε τέτοια αποτελέσματα. Μόνο το 2002 έφτασε στις 20.000 μονάδες.
Τι απαντά όμως η κοινοπραξία?
Η αμμοληψία στη θαλάσσια περιοχή Εμβόλου δεν έχει ξεκινήσει από την Κοινοπραξία Αθηνά ΑΤΕ - ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, που ανέλαβε το έργο της επέκτασης του διαδρόμου 10-28 του αεροδρομίου "Μακεδονία", λόγω των αντιδράσεων. Αναφέρουν μαλιστά ότι Δεν είναι σκοπός τους να έρθουν σε ρήξη με τους αλιείς.
Δηλαδή άλλα λόγια να αγαπιόμαστε....
Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία

1 σχόλιο:

  1. Κρίμα, να υπάρχει τόση "φασαρία" γύρω απο τα οικολογικά προβλήματα και τη ριμάδα την "αηφόρο ανάπτυξη" και μεγάλα έργα να εκτελούντε με τέτοιο τρόπο.

    (Επίσης πολύ μου άρεσε -ειλικρινά- η Ελληνική ορολογία: Υγρότοπος, Πέτασμα Ιλύος, Βυθοκόρημα, Οστρακοφόρα Περιοχή)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια