Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

Τι Θεσσαλονίκη θέλουμε να έχουμε? Ας Αποφασίσει κάποιος επιτέλους!!

Μιζέρια εις το τετράγωνο, Κουτοπονηριά, κλεψιά, αδικία, έλλειψη φαντασίας, έλλειψη δημιουργικότητας , έλλειψη νέας αρχιτεκτονικής άποψης. Καλές προτάσεις που πνίγηκαν στη προχειρότητα ,ατολμία για καινοτόμες ιδέες, τοπικοί άρχοντες κατώτεροι των προσδοκιών του κόσμου.. Ένας φαύλος κύκλος λέξεων και καταστάσεων που περιγράφουν εν μέρει το πώς και το γιατί η Θεσσαλονίκη κατάντησε σε αυτό το χάλι, μια πόλη που αιμορραγεί όλο και περισσότερο κάθε μέρα που περνάει... Η «μετεγκατάσταση» της ΔΕΘ, Τα στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης που πρέπει να παραδοθούν στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και οι ανάγκες οργανισμών και ιδρυμάτων για επέκτασή τους σε νέους χώρους, δημιουργούν για τη Θεσσαλονίκη μία νέα πρόκληση.

Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει η πόλη σε αυτήν την πρόκληση?

Θα απαντήσει συντονισμένα, με καινοτόμες ιδέες και σύγχρονο αστικό σχεδιασμό με σκοπό την πλήρη αναμόρφωση της ή θα πλακώνονται μεταξύ τους οι φορείς με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα?

Έχω βαρεθεί να ακούω για έλλειψη πόρων, για το ότι φταίει η Αθηνά που μας έχει ξεχασμένους κλπ κλπ.. Έχω βαρεθεί να μιλάω για μελέτες που μειναν στα χαρτιά….(Συγνώμη και αυτά ,λεφτά δεν είναι που πήγαν χαμένα ή κάνω λάθος?)… Στρατηγικά σχέδια ανάπτυξης της περιοχής, μητροπολιτικές Διοικήσεις, Διαδημοτικά πάρκα, Θέσεις παρκινγκ …..μπλα μπλα μπλα …..Είδατε να γίνεται κάτι από όλα αυτά? Δεν το νομίζω….
Εδώ καλά καλά δεν ξέρουμε τι θέλουμε σαν τοπική κοινωνία και σαν τοπικές –δημοτικές διοικήσεις. Δεν υπάρχει σύμπνοια ούτε απόψεων ούτε έργων…Ο καθένας κοιτάει το «Δημάκο» του παραβλέποντας το συμφέρον όλης της περιοχής!! Με αυτά τα δεδομένα πως μπορούμε να ελπίζουμε πως κάτι θα πάει καλά σε αυτήν την «κακόμοιρη» πόλη? Πως?

Τέλος τα ψέματα…Αν και σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή δεν υπάρχει από τους φορείς της πόλης ομόνοια και ομοψυχία για να ζητήσουμε κάτι ομόφωνα πως περιμένουμε να γίνει πράξη? Πλακωνόμαστε σαν μικρά παιδιά και κανένας δεν μας παίρνει στα σοβαρά.. Ούτε οι ίδιοι δεν το πιστεύουν ότι θα αλλάξει κάτι…

Πρέπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να υπάρξει συνολικός σχεδιασμός. Η πόλη έχει ανάγκες που πρέπει να τις διερευνήσουμε , ανάγκες για πράσινο, για δημόσιους χώρους. Πρέπει όλοι να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να μην βγούμε από αυτήν την αίθουσα αν δεν υπάρξει κοινή απόφαση-σχεδιασμός…
Η πόλη έχει ανάγκη από ένα διαφορετικό σχεδιασμό, σαφώς πιο σύγχρονο και περιβαλλοντικό και όχι από το συμβατικό σχεδιασμό, που εφαρμοζόταν μέχρι σήμερα. Στην ουσία, δεν υπάρχει σωστός αστικός σχεδιασμός, δεν έχουν γίνει τέτοιες μελέτες για πλατείες, δημόσιους χώρους κ.λπ.
Τρία είναι τα ανοιχτά μέτωπα .ΔΕΘ, Δικαστικό μέγαρο, Στρατόπεδα. Αν διανοηθούμε να αποτύχουμε ….πάει!!!

ΔΕΘ
Ένα καινούριο σίριαλ ξεκινά με αβέβαιο τέλος .Όλοι συμφωνήσαν ότι ο χώρος των 184 στρεμμάτων θα πρέπει να γίνει «πράσινος», ενώ είναι υπό συζήτηση το ποια κτίρια θα πρέπει να διατηρηθούν. Όμως θα χρησιμοποιηθεί μόνο για πράσινο ή και για άλλες χρήσεις…..Και που θα μεταφερθεί η ΔΕΘ? Ανατολικά ή δυτικά της Θεσσαλονίκης. Αυτό θα μας φάει αλλά 10 χρόνια. Θα αρχίσουν πάλι συζητήσεις επί συζητήσεων και αποτέλεσμα μηδέν.. Και όλα αυτά γιατί δεν υπάρχει Συνολικός Σχεδιασμός.. Είναι δύο λέξεις που χρειάζονται κανα 50 ανθρώπους να πάρουν μια σωστή απόφαση με βάση τις ανάγκες της πόλεις και τις μελέτες που θα γίνουν ή έχουν ήδη γίνει…

Δικαστικό μέγαρο
Η μάλλον τραγελαφική περίπτωση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης αποτελεί παράδειγμα έλλειψης προγραμματισμού και συνεννόησης μεταξύ των αρμόδιων φορέων. Ύστερα από επανειλημμένες εξαγγελίες ότι η ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου ξεκινά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τελικώς προέκυψε ότι ο χώρος αυτός δεν είναι κατάλληλος, αφού «πέφτει» πάνω στην υποθαλάσσια αρτηρία. Τελικά και τα δύο έργα πάνε προς κατάργηση. Οπότε ούτε γάτα ούτε ζημιά

Στρατόπεδα

Στρατόπεδα άδεια σε μια πόλη που στενάζει ζητάνε ιδιοκτήτη για αξιοποίηση…Και φυσικά έτσι θα μείνουν….Άδεια. Και πριν ακόμα ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό έχουν πέσει στο τραπέζι κάποιες προτάσεις από διάφορους φορείς, όπως το ΑΠΘ, που ζητά τη μεταφορά εκεί κάποιων σχολών του. Άλλοι, πάλι, όπως γεωπόνοι και οικολογικοί φορείς, ζητούν πράσινο και μόνο πράσινο υπερτοπίκης σημασίας. «Υπερτοπικό»? Άγνωστη λέξη για εμάς εδώ αν δεν είναι αυστηρά τοπικό δεν γίνεται κάτι ….

Όλα αυτά είναι αρκετά και αποδεικνύουν κάτι. Αποδεικνύουν ανικανότητα, Πολιτικές μικρότητες και έλλειψη σοβαρής τοπικής πολιτικής. ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ…

Γιατί το πράσινο θέλει συντήρηση, το μπετόν όμως όχι?

Και όσον αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις που είναι απαραίτητες για διάφορους φορείς(δεν αναφέρομαι στο πανεπιστήμιο, αυτό έχει εκτάσεις εκτός πόλης ) θα προτείνω μια πολύ απλή λύση: Διάσπαρτα στην πόλη υπάρχουν τόσα εγκαταλειμμένα διατηρητέα κτίρια που μαραζώνουν και χάνονται χωρίς η τοπική αυτοδιοίκηση να έχει εκμεταλλευτεί κάτι.

Ελπίζω όλα αυτά να μην αποδειχτούν μοιραία για την πόλη μου. Μια πόλη που σιγά σιγά χάνει την ταυτότητα της και σπρώχνει το κόσμο μακριά από αυτήν ….

6 σχόλια:

  1. εχεις τιποτα νεοτερο για το σουπερ μαρκετ των φτωχων στην θεσσαλονικη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πες τα,χρυσόστομε, πες τα!

    Κάποτε η Αγγελάκη εκεί στην 10 ετία του `80 σαν ανηφόριζες προς ΑΠΘ ήταν μια όαση δροσιάς. Μέσα στον καύσωνα ανηφόριζα φοιτητής να πάω για εξετάσεις & στεκόμουν να δροσιστώ.

    Για κείνο το πεζοδρόμιο λέω, όπου τη θέση των πανύψηλων δέντρων- με μια απόφαση Δημάρχου απλώς & εν μία νυκτί-πήραν εκείνα τα κτίρια που στεγάζουν το Fm 100 & όλα τα υπόλοιπα που υπάρχουν εκεί.

    Και τάχα εκείνος ο Δήμαρχος ( ο Μαναβής) αμέσως βγήκε & είπε θα φυτευτούν άλλα. Τάχα τα έκοψαν γιατί ήταν γέρικα & θα πεφταν...Όπως ανεβαίνεις από αριστερά υπάρχουν ακόμη δέντρα & από δεξιά υπήρχαν πολλά περισσότερα & κανένα κτίριο κατά μήκος της περίφραξης της ΔΕΘ στην οδό αυτή & τα μεν αγκάλιαζαν τα δε! Κι όποιος περνούσε από κάτω ήταν σαν να ταν σε μιαν όαση!

    Αχ! τίποτε δεν θα αλλάξει φοβάμαι. Ήμουνα νιος & "γέρασα" & από υποσχέσεις τους έχω χορτάσει.

    Να σαι καλά . Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα φίλε, σίγουρα η Θεσσαλονίκη έχει και αυτή τις ανάγκες της και πολύ καλά κάνεις και τις αναδυκνύεις. Ακόμα όμως και επειδή την έχω επισκεφθεί δυο φορές, διατηρεί μια ομορφιά,μια αύρα, ένα κάτιτις που ελκύει. Ελπίζω να μην έρθει η μέρα που θα γίνει σαν εμάς εδώ κάτω που θυμίζουμε κάτι μεταξύ Καμπούλ και city of MExico!

    Καλό μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μέχρι στιγμής τίποτα νεότερο!!Αν μάθω κάτι θα σου πω Spyro

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλό μήνα akb8862...Δυστυχώς η Αγγελάκη είναι μόνο ένα μικρό κομματάκι του παζλ σε ένα παζλ γεμάτο τέτοιες "εγκληματικές" ένεργειες που έχουν οδηγήσει την πόλη μας σε αυτό το χάλι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γειά σου φίλε έκτορα!!Καίρο έχουμε να τα πούμε...Είναι αλήθεια ότι διατηρεί ακόμα η πόλη κάποια ομορφιά....αλλά όταν βλέπεις ότι σιγά σιγά σβήνει...τρελένεσαι!! Απλά σου γυρνάν τα μυαλά...και ουρλιάζεις μπας και σε ακούσει κανένας!!Αλλά χλωμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια