Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

49 Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης!! Λίγο πριν την έναρξη…

Η αυλαία του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανοίγει στις 14 Νοεμβρίου 2008, μεταμορφώνοντας για δέκα ημέρες την πόλη της Θεσσαλονίκης σε μια πόλη γεμάτη εκδηλώσεις και πολιτιστικά events που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον όλων μας…Μια πόλη ---μια γιορτή..
Με αφορμή λοιπόν αυτό το γεγονός, ξεκινάει από σήμερα το αφιέρωμα μας στο 49 Φεστιβάλ Κινηματογράφου, έναν Θεσμό ο οποίος ξεχωρίζει τα τελευταία χρόνια στα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης.. Έναν Θεσμό που πραγματικά η Θεσσαλονίκη πρέπει να «επενδύσει» σε αυτόν ,να τον πιστέψει ,να τον στηρίξει και μέσα από αυτόν να αναδείξει την πολιτιστική της κουλτούρα. Ο κόσμος τα τελευταία χρόνια έχει αγκαλιάσει το Φεστιβάλ και γεμίζει ασφυκτικά τις αίθουσες, οι πιο πολλές εκ των οποίων είναι πολύ μικρές για να χωρέσουν τόσο κόσμο…Άλλωστε αυτός σε συνδυασμό με τους διάσημους προσκεκλημένους που τιμούν με την παρουσία τους το Φεστιβάλ, είναι οι δύο παράγοντες που δίνουν ώθηση σε τέτοιες εκδηλώσεις και χρόνο με το χρόνο το Φεστιβάλ κερδίζει έδαφος στο χάρτη του Ευρωπαϊκού κινηματογράφου διαγράφοντας μια μικρή αλλά σταθερή αύξηση της αναγνωσιμότητας του ..

Αλλά ας αφήσουμε τις γκρίνιες και τις φιλοφρονήσεις και ας μπούμε στο ζουμί :

Από τις 14 έως τις 23 Νοεμβρίου 2008, το 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με πρόεδρο τον Γιώργο Χωραφά (αν και υπήρξαν κάποια προβλήματα) και διευθύντρια τη Δέσποινα Μουζάκη, θα δώσει πνοή στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, την ιστορική δηλαδή έδρα του Φεστιβάλ, αλλά και τις αίθουσες Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη, Φρίντα Λιάππα, Μανώλης Ανδρόνικος, το Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος», το Αμφιθέατρο Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών και τους εκθεσιακούς χώρους των Αποθηκών του Λιμανιού, σε μια νεανική κυψέλη ζωής και δημιουργικής συναναστροφής. Με ένα κλικ στην εικόνα μπορείτε να δείτε αναλυτικά τους χώρους αυτόυς του Φεστιβάλ..

Με ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, σημαντικούς προσκεκλημένους, αφιερώματα, masterclasses, ανοιχτές συζητήσεις, παράλληλες εκδηλώσεις, αλλά και καινοτόμες δράσεις που υποστηρίζουν και ενισχύουν την κινηματογραφική παραγωγή και προβολή της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να αποτελέσει γι’ ακόμη μια φορά το κέντρο του κινηματογραφικού ενδιαφέροντος, έναν χώρο ανακάλυψης των πρωτοποριακών κινηματογραφικών τάσεων, έναν χώρο συνδιαλλαγής και διαλόγου δημιουργών και κινηματογραφόφιλων.

Ποιοι όμως θα τιμήσουν το Φεστιβάλ με την παρουσία τους?

Ο διάσημος, βραβευμένος με τρία Όσκαρ, αμερικανός σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν, ο δημοφιλής, υποψήφιος για Όσκαρ, ηθοποιός Γουίλεμ Νταφόε που πρωταγωνιστεί στην νέα ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου Η σκόνη του χρόνου, η οποία θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη σε avant premiere, ως ειδική προβολή του ελληνικού τμήματος, οι πολυβραβευμένοι βέλγοι δημιουργοί Ζαν Πιέρ και Λικ Νταρντέν, ο ιάπωνας σκηνοθέτης και ηθοποιός Τακέσι Κιτάνο, ο άγγλος σκηνοθέτης Τέρενς Ντέιβις, ο διεθνώς αναγνωρισμένος, βραβευμένος με δυο Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής, αργεντινός συνθέτης Γκουστάβο Σανταολάγια, ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης Βάλτερ Σάλες, η παραγωγός- σεναριογράφος και σκηνοθέτης Λίτα Στάντιτς, η ανερχόμενη ηθοποιός Έβαν Ρέιτσελ Γουντ, η οποία πρωταγωνιστεί στην ταινία του Ντάρεν Αρονόφσκι The Wrestler που θα ανοίξει το Φεστιβάλ, είναι μερικά μόνο από τα μεγάλα ονόματα της σύγχρονης κινηματογραφικής σκηνής που αναμένεται να δώσουν το παρόν στην 49η διοργάνωση.

Θα ακολουθήσουν αυτό τον καιρό διαφορά άλλα αναλυτικά Post για όλα τα ενδιαφέροντα δρώμενα του Φεστιβάλ.. Αρχικά μπορείτε να δείτε τo πρόγραμμα συνολικά του φεστιβάλ εδώ

Έπεται συνέχεια ....Υπομονή...

3 σχόλια:

  1. Πότε θα γίνει καμιά μπλογκοσυνάντηση να γουστάρουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΕΚΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΙΣΡΑΪΛΙΝΟΙ (ΕΒΡΑΙΟΙ) ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΦΥΛΩΝ ΤΗΝ ΑΠΥΘΜΕΝΗ ΦΡΙΚΩΔΗ ΣΥΣΣΩΡΕΥΜΕΝΗ ΚΑΚΙΑ ΠΟΥ ΑΝΤΛΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟ ΕΡΕΒΟΣ .....

    http://makelio.blogspot.com/2008/11/blog-post_1004.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια