Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Τελετή λήξης του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης! Βραβεία και Εντυπώσεις....

Ήταν ένα Φεστιβάλ που τα είχε όλα…Υψηλούς καλεσμένους (Όλιβερ Στόουν, Τακέσι Κιτάνο, Γουίλεμ Νταφόε, Γκουστάβο Σανταολάγια κ.α.), ενθουσιώδες κοινό που τίμησε και αυτό με την σειρά του το φεστιβάλ, πολλά Happenings και party σε όλη την πόλη και παράλληλες εκδηλώσεις σε διαφορές ιστορικές γωνιές του κέντρου (Μπέη Χαμάμ, Γενί Τζαμί κλπ). Η πόλη έζησε για μια βδομάδα στους ρυθμούς του Φεστιβάλ και προσπάθησε να δείξει το κάλο της πρόσωπο σε όλους τους επισκέπτες της..

Τα κατάφερε όμως?
Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το διαγωνιστικό κομμάτι ,με τα βραβεία που δόθηκαν και ανακοινωθήκαν την Κυριακή (23/11) στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και μπορείτε να τα βρείτε εδώ και πιο αναλυτικά στο φίλο μου Rota958.
Εγώ θα ήθελα να σταθώ όμως αλλού....Επιθυμία μου είναι σε αυτό το post να αποτυπώσω τις καλές και τις κακές εντυπώσεις που μου άφησε το Φεστιβάλ και να "προτείνω" κάποιες ιδέες προς υλοποίηση....
Έτσι λοιπόν, αρχικά θα παρουσιάσουμε τα θετικά στοιχεία που διακρίναμε στο Φεστιβάλ!!
  • Είχε αρκετούς αναγνωρισμένους καλεσμένους οι οποίοι δεν ήρθα στην Θεσσαλονίκη από αγγαρεία.. Τουλάχιστον αυτήν την εντύπωση σου έδιναν. Με καμία δόση «τουπέ» και με αρκετή διάθεση φαίνονταν ότι διασκέδαζαν τόσο τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ όσο και τη Ζώη στην πόλη.
  • Ο κόσμος τίμησε και με το παραπάνω το Φεστιβάλ και προσήλθε τόσο στις αίθουσες όσο και στις διαφορές παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ(πάρτυ, εκθέσεις διαλέξεις,masterclasses κλπ.) και απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι αν το Φεστιβάλ Θέλει να κάνει ένα βήμα πιο πάνω πρέπει να βρεθούν περισσότεροι χώροι για να το φιλοξενήσουν
  • Ειδική μνεία θα κάνουμε στα πάρτυ που όλα τους ήταν πολύ επιτυχημένα και κράτησαν τον κόσμο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Φεστιβάλ.
  • Το γεγονός ότι όλη η πόλη ζει στο ρυθμό του Φεστιβάλ σου δίνει μια αίσθηση μοναδική…Δεν υπάρχει συγκέντρωση σε ένα μόνο μέρος, αν και το μεγαλύτερο «βάρος» το κρατάει το λιμάνι και το Ολύμπιον…Το Θετικό είναι ότι Αρχαιολογικοί χώροι, Αίθουσες σε διαφορά μουσεία της πόλης συμμετέχουν ενεργά σε αυτήν την μεγάλη γιορτή και γίνονται σημαντικά κομμάτια του παζλ του Φεστιβάλ…Έτσι δίνεται και στο κόσμο η αφορμή να επισκεφτεί αυτούς τους χώρους και να τους γνωρίσει με κάπως διαφορετικό τρόπο.
  • Η οργάνωση κινήθηκε σε αρκετά καλά επίπεδα αν και υπήρξαν κάποιες ατέλειες σε διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις που επισκέφτηκα..( Μπέη Χαμάμ, Γενί Τζαμί).

Τα αρνητικά του Φεστιβάλ και προτάσεις βελτιώσεις…
Το Φεστιβάλ καλώς ή κακώς έχει αποκτήσει μια σχετικά καλή αναγνωσιμότητας σε σχέση με αυτή που υπήρχε παλιότερα . Η αλήθεια είναι ότι έχει αρχίσει να φαίνεται πια στο παγκόσμιο χάρτη των Φεστιβάλ κινηματογράφου…Όμως κάπου εδώ κρύβεται η μεγάλη ευκαιρία αλλά συνάμα και η μεγάλη απειλή για το ίδιο το Φεστιβάλ…Είναι έτοιμο να κάνει το επόμενο βήμα ή θα παραμείνει στάσιμο και στο τέλος θα φτάσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην απαξίωση?

Πλέον το Φεστιβάλ έχει κοινό…Αυτό είναι και η δύναμη του.. Δεν είναι το παλιό Φεστιβάλ όπου η προσέλευση του κόσμου ήταν μικρή έως ελάχιστη.. Αυτός ο κόσμος δίνει μια απίστευτη δυναμική στο Φεστιβάλ και πρέπει να το οδηγήσει αναγκαστικά στην Βελτίωση γιατί αλλιώς θα έρθει η απαξίωση …Φυσικά ακούγονται πολλές φωνές που ισχυρίζονται ότι ήταν καλύτερα παλιότερα το Φεστιβάλ και ότι πλέον έχει γίνει μόδα και αυτό είναι που τους τις σπάει.. Εγώ ένα έχω να πω σε όλους αυτούς «Φεστιβάλ χωρίς κόσμο είναι ένα τίποτα…»!
Για να δούμε λοιπόν τα αρνητικά που παρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ:

  • Έχουμε φτάσει λοιπόν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο το οποίο μας έχει οδηγήσει στο να διακρίνουμε τις ελλείψεις του Φεστιβάλ. Πλέον είναι ορατό σε όλους ότι πρέπει να βρεθούν και άλλοι χώροι πιο ευρύχωροι και πιο κατάλληλοι, για να μπορέσει το Φεστιβάλ να κάνει το κάτι παραπάνω….Φυσικά και δεν προτείνω το να χτιστούν αλλά κτίρια μεγαθήρια μέσα στην πόλη….Απλά πιστεύω ότι πρέπει να αξιοποιηθούν πολλά αναξιοποίητα διατηρητέα κτίρια της πόλης….Κυρίως αναφέρομαι στο Κτίριο του επιβατικού κοινού του Λιμανιού το οποίο ενώ είναι πανέμορφο , πρέπει να ανακαινιστεί και να αναπαλαιωθεί έτσι ώστε να δημιουργηθούν χώροι κατάλληλοι και να γεμίζουν με εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.. Άλλωστε είναι και αυτό στο Λιμάνι….Ίσως και το εργοστάσιο του Φιξ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς του Φεστιβάλ με κατάλληλη διαμόρφωση όπως και άλλοι χώροι πολιτισμού(Villa Βianga, Βυζαντινό Μουσείο κλπ)
  • Η γιορτή του Φεστιβάλ θα μπορούσε να αποτελεί μια σημαντική συνέχεια διαφόρων πολιτιστικών εκδηλώσεων και να μην παρουσιάζεται ξεκομμένο από αυτές...Θα μπορούσε λοιπόν το φεστιβάλ να αποτελεί μια συνέχεια πχ. των Δημητρίων που διοργανώνονται το Σεπτέμβριο . Τα Δημήτρια δηλαδή να δίνουν την σκυτάλη στο Φεστιβάλ σε μια τελετή έναρξης που θα συμμετέχει όλος ο κόσμος της Θεσσαλονίκης(ελπίζω όχι με την αισθητική του Ατσαλάκωτου)…Επιπλέον η τελετή λήξης του Φεστιβάλ θα μπορούσε να δώσει τα σκήπτρα στην Χριστουγεννιάτικη Φωταγώγηση της πόλης (Γιορτή των Αγγέλων) με φυσικά τελείως διαφορετικό concept από το "βλάχικο" σημερινό και έτσι να δοθεί η εκκίνηση της Εορταστικής περιόδου σε όλη την πόλη.. Λέω εγώ τώρα…
  • Πρέπει το Φεστιβάλ να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες του στους νέους. Πρέπει να δώσει περισσότερες ευκαιρίες σε νέες προσπάθειες όχι μόνο από τον Ελληνικό χώρο αλλά και από τον Ευρωπαϊκό…Επιπλέον πρέπει να υπάρξουν και διάφορα σημαντικά μέτρα στήριξης στους Έλληνες πχ. Σκηνοθέτες, ηθοποιούς κλπ έτσι ώστε να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ και από εκεί να προωθηθούν οι δουλειές τους στο εξωτερικό ..Το «δίκτυο» αυτό λοιπόν πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά..
  • Πλέον πρέπει το Φεστιβάλ να προσελκύσει κόσμο και από άλλες Ελληνικές πόλεις αλλά και από το εξωτερικό.. Αρχικά ίσως από τα Βαλκάνια αλλά και από άλλες χώρες έτσι ώστε να αποκτήσει και χαρακτήρα Διεθνή, με «Διεθνές κοινό»..Σε αυτό θα παίξει ρόλο η σωστή ενημέρωση και προβολή του Φεστιβάλ σε αυτές τις χώρες…έτσι θα οδηγήσει και στην αύξηση του τουρισμού στην πόλη μας ο οποίος είναι μηδενικός αυτή τη περίοδο. Επιπλέον θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση στο ευρύτερο κοινό της πόλης αλλά και πολλών άλλων Ελληνικών πόλεων…
  • Ίσως θα έπρεπε αν υπάρξει η ανάλογη αύξηση τις επισκεψιμότητας να επιμηκυνθεί κατά 5 μέρες και να γίνει δεκαπενθήμερο.
  • Τέλος ίσως θα ήταν σκόπιμο σε αυτή την γιορτή να υπάρξει και μια πιο έντονη "συνένωση" με άλλες τέχνες όπως το Θέατρο, ποίηση, μουσική ακόμα και στους δρόμους της πόλης χωρίς να χάνεται ο χαρακτήρας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου δίνοντας την ευκαιρία σε νέα σχήματα, πειραματικές ομάδες να παρουσιάσουν το έργο τους σε ένα ευρύ κοινό

Αυτά …
Πιστεύω ότι η εφετινή εκδήλωση κινήθηκε στα πλαίσια της περσινής και θα την χαρακτήριζα επιτυχημένη αλλά ίσως κάπως στάσιμη…Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι το maxιmum που μπορεί να φτάσει το φεστιβάλ αλλά πιστεύω πλέον ότι πρέπει κάποιος να κάνει ένα βήμα πιο πάνω…

Τα θετικά και τα αρνητικά που παραθέτω παραπάνω πηγάζουν από τις προσωπικές μου εμπειρίες και εντυπώσεις από το Φεστιβάλ που το παρακολουθώ τα τελευταία 6 χρόνια. Τέλος οι προτάσεις για βελτίωση είναι ενδεικτικές και στόχο έχουν να δώσουν μια μεγαλύτερη διάσταση στο Θεσμό…

Το γεγονός ότι υπάρχουν και παρουσιάζονται κάποια αρνητικά στο Φεστιβάλ που χρίζουν βελτίωσης , σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δε νιώθω περήφανος που υπάρχει αυτή η διοργάνωση στην πόλη μου…Πλέον είναι αναπόσπαστό κομμάτι της.....

8 σχόλια:

  1. Συμφωνώ με αυτά που λες. Να συμπληρώσω, αν μου επιτρέπεις, ότι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου πρέπει να δίνει περισσότερα λεφτά σαν επιδότηση σε ταινίες και σε περισσότερους δημιουργούς και όχι μόνο στους ίδιους και τους ίδιους. Θετικό θα είναι να μην υπάρξει απαξίωση από την Αθήνα και καταντήσει το όλο σκηνικό παρακμή όπως η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσωπικά θεωρώ ότι γίνεται συνεχώς ανακύκλωση. Υπάρχει κόσμος στη Θεσσαλονίκη που ασχολείται αλλά για πόσο ακόμα; Γιατί κόπηκαν οι παραστάσεις για τους φοιτητές που πάντα στήριζαν το φεστιβάλ; Θεωρώ οτί υπήρξαν και ποιο επιτυχημένες διοργανώσεις απο την φετινή, αν θέλουμε να τα βάλουμε σε μια παράλληλη σύγκριση. Συμφωνώ με την κατάληξη του post: Πρέπει να γίνει το επόμενο βήμα αλλιώς το φεστιβάλ θα παρακμάσει αν δεν άρχισε ήδη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @hackaday Συμφωνώ ότι το Ελληνικό κέντρο Κινηματογράφου πρέπει να στηρίξει όχι μόνο χρηματικά αλλά και συμβουλευτικά-εκπαιδευτικά τους νέους Έλληνες δημιουργούς..Η απάξιωση αν θα έρθει θα έρθει απο τον εφυσηχασμό μας και δεν θα μας φταίει και έδω ΜΟΝΟΝ Η ΑΘΗΝΑ!!Πρέπει να απαιτήσουμε με τον τρόπο μας να κάνουμε το βήμα παραπάνω να το ανεβάσουμε ακόμα ένα επίπεδο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Καλημέρα Ανακύκλωση...Αναφέρεις σε ένα θέμα που από παράληψη μου ίσως δεν παρουσιαστηκέ σωστά...Αναφέρομαι για το θέμα των φοιτητών..Πιστεύω ότι οι παραστάσεις για τους φοιτητές που πραγματικά ήταν οι μοναδικοί που στηριζάν το φεστιβάλ όταν δεν πήγαινε κάνεις, κόπηκαν γιατί πλέον το Φεστιβάλ ΕΧΕΙ ΚΟΣΜΟ!!ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ.Επιπλέον κάτι που θέλω να προσθέσω είναι ότι αυξήθηκε η τίμη του εισητηρίου από 5 που ήταν πέρσι σε 7 ευρώ!!Το Φεστιβάλ επιβάλλεται πλέον να βρει περισσότερους χώρους για να μπορέσει να διατηρήσει και τον χαρακτήρα που είχε όταν ξεκίνησε αλλά και για να αποκτήσει νέα δυναμική!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. KourtGeo, ίσως επί της ουσίας να μη διαφωνούμε αλλά θα ήθελα να πω τα εξής: Οι φοιτητές προσέφεραν την δυναμική που έχει φέτος το φεστιβάλ γιατί ουσιαστικά τράβηξαν το κόσμο προς αυτό. Από πέρυσι βλέπουμε συνεχώς πέρα από το φεστιβάλ, μια σειρά από αφιερώματα να έχουν καλή αποδοχή επειδή κυρίως φοιτητές δίνουν το παρών. Έτσι φέτος για πολλούς το φεστιβάλ είναι must, μια μόδα. Εγώ κάτι τέτοιο εισέπραξα, αλλά επιφυλάσομαι. Όμως το φεστιβάλ τι κάνει; αναιρεί τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε η δυναμική, το φτηνό εισιτήριο και τις δωρεάν προβολές.Αυτό θα κρατήσει τον κόσμο και στο μέλλον;Δεν είναι το ίδιο πέρυσι να βλέπεις δύο ταινίες την ημέρα και φέτος δυο ταινίες την εβδομάδα (γι'αυτούς που ενδιαφέρονται). Εγώ μάλιστα διαπίστωσα οτι σταθεροί φαν του φεστιβάλ (και λόγω δουλείας τους) φέτος μείωσαν στο ελάχιστο την παρουσία τους. Αν δεν διατηρηθεί ο σταθερός πυρήνας των υποστηρικτών του φεστιβάλ, μήπως όλοι οι υπόλοιποι είναι περαστικοί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Aνακύκλωση όπως λες και εσύ επί της ουσίας δεν διαφωνούμε.Είναι αλήθεια ότι Οι φοιτητές προσέφεραν την δυναμική που έχει τα τελευταία χρόνια το φεστιβάλ γιατί αν δεν υπήρχε αυτή η στηριξή τότε το Φεστιβάλ θα ήταν ένας ακόμα ξεθωριασμένος θεσμός της πόλης. Η αλήθεια είναι ότι η προσέλευση των φοιτήτων είναι αρκετά ικανοποιητική(ΜΕΙΩΜΕΝΗ ελάχιστα σε σχέση με παλιότερα) παρόλο που έχουν γίνει ΠΟΛΛΕΣ κινήσεις προς την αντίστροφη κατεύθυνση(αύξηση του εισητηρίου κλπ) αλλά αυτή η μείωση δεν φαίνεται έντονα γιατί έχει προστεθεί ένα αλλό target Group το οποίο δεν ξέρει κανείς αν είναι περαστικοί ή αν τελικά έγινα fun του Θεσμού....?

    Η αύξηση του εισητηρίου είναι απαράδεκτη και του χρόνου κάτι πρέπει να γίνει για αυτό το θέμα..

    Προσώπικα έγω πιστεύω ότι το φεστιβάλ δεν πρέπει να είναι μια μόδα που θα περάσει και μέτα θα επανέλθει στα αρχικά του επιπέδα..Δεν πρέπει να το αφήσουμε να γίνει αυτό... Για μένα το στοίχημα είναι να προχωρήσει και να αποκτήσει μια σταθερή ανοδική πορεία αλλά αυτο για να πραγματοποιηθεί πρέπει να γίνουν και οι ανάλογες ενέργειες...Αυτό ουσιαστικά θέλω να πω με το συγκεκριμένο post!!Επιβάλλεται όλες οι πλευρές να συμβάλλουν στην Βελτίωση και αναβάθμιση του Φεστιβάλ...όλες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ φίλε Yianni -k επειδή αυτό που αναφέρεις δεν έχει κάμια σχέση με το Post θα αναγκαστώ να σβήσω το σχόλιο σου...Συγνώμη και ευχαριστώ για την κατανόηση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια