Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2007

ΩΤΟΣΤΟΠ μέσω INTERNET

Μήπως δεν έχεις σάλιο και θες να μετακινηθείς εύκολα και γρήγορα με αυτοκίνητο γιατί γουστάρεις παράλληλα να έχεις και την άπλα σου? Μήπως είσαι ανοιχτός σε νέες γνωριμίες ?Θέλετε εκεί που περιμένετε μόνοι σας στο μποτιλιάρισμα να έχετε έναν άνθρωπο για να πείτε καμιά κουβέντα? Θέλετε να βοηθήσετε το περιβάλλον?

Πως θα σας φαινότανε αν σας λέγαμε ότι υπάρχει λύση στα παραπάνω σας προβλήματα; Δηλαδή, και τα έξοδά σας να μειώσετε, και τη διαδρομή σας ευχάριστη να κάνετε, και την κίνηση να αποφορτίσετε, και να συμβάλετε στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης; Είναι απλό: κάντε carpooling.
Το carpooling είναι ένας όρος που έχει επικρατήσει διεθνώς για το «μοίρασμα» μιας διαδρομής με άλλους ανθρώπους που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Μη φανταστείτε ότι είναι δύσκολο να βρείτε συνταξιδιώτη. Αρκεί να μπείτε στην ιστοσελίδα http://www.carpooling.gr/ και να δηλώσετε τη διαδρομή που κάνετε καθημερινά, είτε είστε οδηγός είτε θέλετε να καταλάβετε τη διπλανή θέση, αυτή του συνοδηγού.

Πώς διαδόθηκε?

Η ιστοσελίδα ξεκίνησε με 10-15 άτομα. Τα forums, όμως, στο Ιντερνετ βοήθησαν πολύ στη διάδοση του νέου τρόπου μετακίνησης στην πόλη. Η δράση έγινε γνωστή διαδικτυακά και μέσα σε δύο μήνες τα μέλη έγιναν 100. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, τα μέλη μας φθάνουν τα 2.000 στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 1.200 μετακινούνται στην Αθήνα. Οι δε επισκέπτες του carpooling.gr φθάνουν τους 10.000 κάθε μήνα.

Ποιοι το χρησιμοποιούν και ποιες είναι οι Ηοτ διαδρομές ?

Οι υπερασπιστές του διαδικτυακού «οτοστόπ» είναι κυρίως 25 έως 35 ετών και στην πλειονότητά τους άνδρες. Οι πιο δημοφιλείς αστικές διαδρομές είναι Αθήνα - Πειραιάς αλλά κι εκείνες που διασταυρώνονται με την Αττική Οδό. Στις υπεραστικές τα πρωτεία έχει το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη.
Οι Χρηστες ανα πόλη
1. Αθήνα 1200
2. Θεσσαλονίκη 435
3. Πατρινοί 163
4.Υπολοιπή Ελλάδα 175

Βέβαια, για να γίνει κάποιος carpooler δεν αρκεί να δηλώσει μόνο τη διαδρομή του. Χόμπι, αγαπημένη μουσική και, κυρίως, το αν είναι καπνιστής ή μη καπνιστής συνθέτουν τα σημαντικότερα κριτήρια που θα καθορίσουν αν οι υποψήφιοι συνταξιδιώτες θα τα καταφέρουν να κάνουν μαζί τη διαδρομή.

Είναι επικίνδυνο?

Το site δεν φέρει καμία ευθύνη. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο παράπονο από κανέναν και συνιστάτε πριν βρεθούν κάποιοι για να συνταξιδέψουν να πάνε για έναν καφέ, να γνωριστούν, να συζητήσουν. Έχουν προκύψει πολύ δυνατές φιλίες από αυτή την ιστορία.
Οφέλη?

Αντιμετώπιση της άσκοπης και υπερβολικής χρήσης του αυτοκινήτου μέσα στις πόλεις και μέσα στον Ελλαδικό χώρο!!
Πάντως η καλύτερη λύση για το κυκλοφοριακό χάος της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είναι η εξής :

Λεωφορεία Ρέο
Διαδώστε το…..

2 σχόλια:

  1. Είναι μια υπέροχη ιδέα φίλε μου, αλλά ανέφικτη την σήμερον ημέρα. Βλέπεις παλιά ο κόσμος κοιμόταν με τις πόρτες ανοιχτές. Σήμερα φοβάται και την ανάσα του...
    Πάντως λέω να το δοκιμάσω. Έχει και γυναίκες που οδηγούν ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια