Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008

Όχι άλλες «ναρκω-λίστες»..ΕΛΕΟΣ!!

Η ανάγκη για συνταγογράφηση υποκατάστατων ουσιών για τους εξαρτημένους χρήστες ηρωίνης και από ιδιώτες γιατρούς επισημάνθηκε από τους επιστήμονες κατά τη διάρκεια σύσκεψης (19-02-08) που πραγματοποιήθηκε για το πρόβλημα των ναρκωτικών με πρωτοβουλία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του OΚΑΝΑ, του ΚΕΘΕΑ, της Μονάδας Υποκατάστασης του ΑΧΕΠΑ και του Ψυχιατρείου, καθώς και αξιωματικοί της ΕΛΑΣ. Το πρόβλημα με τις λίστες ντροπής του OΚΑΝΑ δεν μπορεί να συνεχιστεί!! Είναι ντροπή για ένα Κοινωνικό Κράτος(Ο Θεός να το κάνει…) ο μέσος όρος αναμονής για την ένταξη σε πρόγραμμα χορήγησης μεθαδόνης ξεπερνά τα 3,5 χρόνια.

Για να σταματήσει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ το λαθρεμπόριο ναρκωτικών
Να μειωθούν οι θάνατοι των χρηστών
Να αντιμετωπιστεί η λεγόμενη μικροεγκληματικότητα του δρόμου


ΠΡΕΠΕΙ….

να ανοίξει ο δρόμος για τη χορήγηση υποκατάστατων και από ιδιώτες γιατρούς κάτω από αυστηρούς όρους και συγκεκριμένες προϋποθέσεις .

Οι τοξικομανείς σήμερα μόνο στη Θεσσαλονίκη ξεπερνούν τις 21.000, ενώ συνολικά στη χώρα μας υπολογίζονται σε 100.000 άτομα. Η κατανάλωση ηρωίνης υπολογίζεται σε έναν τόνο ετησίως μόνο στη Θεσσαλονίκη. Η αστυνομία, καταφέρνει να «μπλοκάρει» μόνο το 10% των ποσοτήτων ηρωίνης που διακινούνται για να καλύψουν τις ανάγκες των τοξικομανών. Μόνο το 2007 οι θάνατοι που καταγράφηκαν από χρήση ναρκωτικών έφτασαν τους 307.
Ακόμη όπως προέκυψε από στοιχεία Της αστυνομίας, περίπου το 70% της μικροεγκληματικότητας του δρόμου, η οποία αφορά σε αδικήματα όπως κλοπές, διαρρήξεις και αρπαγές τσαντών, αποδίδεται σε εξαρτημένους χρήστες ναρκωτικών, οι οποίοι καθημερινά αναζητούν χρήματα για να εξασφαλίσουν τη δόση τους.
Στη «μαύρη λίστα»του ΟΚΑΝΑ της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας κρύβεται η ελπίδα για περίπου 1.200 εξαρτημένους, ενώ στην Αθήνα ο «κατάλογος της ντροπής» αριθμεί περισσότερα από 4.000 άτομα.
Η αναμονή ξεπερνά και τα τέσσερα χρόνια, ενώ οι υποσχέσεις έχουν... σπάσει αυτό το ρεκόρ.

Μήπως είναι το πρώτο βήμα για την αποποινικοποίηση των Ναρκωτικών?
Μήπως πρέπει να προχωρήσει και αποποινικοποίηση των «μαλακών» Ναρκωτικών?
Ας βάλουμε ένα τέλος στο λαθρεμπόριο!!

Δείτε παλιότερο μας άρθρο:

Ναρκωτικά… «αρρώστια» που δεν ενδιαφέρθηκε κανείς να την γιατρέψει!!!

2 σχόλια:

  1. Δεν είναι τόσο απλό το θέμα.

    Σίγουρα το κράτος δεν κάνει τίποτα και το θέμα το έχει αφήσει εντελώς. Κανείς δεν ασχολήται σοβαρά.

    αν διαβάσεις λίγο θα δεις οτι το πρόγραμμα της μεθαδόνης θεωρείτε πλέον αποτυχημένο.

    Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι κοινωνικό. Η μορφή της κοινωνίας μας είναι αυτή που οδηγεί τους ανθρώπους στα ναρκωτικά. Εαν κάποια ναρκωτικά-τα λεγόμενα μαλακά- γίνουν ελεύθερα το μόνο που θα γίνει είναι να αυξηθεί η χρήση τους και όσο και εάν μας πιπιλάνε το μυαλό η χρήση τους δεν είναι ακίνδυνη.

    Στην Ολλανδία που τα νομιμοποίησαν ναι μεν τα πρώτα χρόνια έπεσαν οι χρήστες των σκληρών αλλά πλέον έχουν φτάσει και έχουν ξεπεράσει τα στατιστικά των άλλων χωρών.

    Δες π.χ. την χρήση του αλκοόλ στην Ελλάδα πόσα προβλήματα δημιουργεί. Το ελεύθερο ή απαγορευμένο απο μόνο του δεν λέει τίποτα.

    Κοιτώντας το θέμα λογικά πρέπει να δούμε ότι τα ναρκωτικά δεν είναι αυτά που φταίνε. Η ανάγκη της χρήσης τους είναι που πρέπει να εξεταστεί. Γιατί δηλαδή κάποιος ενώ ξέρει τις συνέπειες οδηγήται εκεί. Μόνο έτσι μπορούμε αφενός να κυνηγήσουμε τις αιτίες χρήσης και επιπλέον να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε τους χρήστες να απεξαρτοποιηθούν. Αυτά δεν είναι θεωρίες που ψάχνουμε ακόμα, Υπάρχουν πολυ σοβαρές μελέτες απο ειδικούς σε αυτά τα θέματα που γνωρίζουν και μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική του κράτους να κινηθεί προς την σωστή κατευθηνση. Αλλά κανείς δεν τους δίνει σημασία και φυσικά τα όποια πακέτα πέφτουν (που είναι λίγα) πέφτουν σε άχρηστες κινήσεις.

    Αυτό που χρειαζόμαστε είναι
    αποποινικοποίηση και αποπεριθωριοποίηση των χρηστών, δωρεάν περίθαλψη τους, περισσότερα και καλύτερα κέντρα απεξάρτησης, καλύτερα εκπαιδευμένους και περισσότερους ειδικούς στο ΔΗΜΟΣΙΟ σύστημα και φυσικά να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση για το τι φταίει για αυτό το φαινόμενο. Αλλά αυτή η συζήτηση θα φανερώσει και θα ξεκαθαρίσει πολλά προβλήματα της κοινωνίας μας και πολλοί είναι που δεν την θέλουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια