Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2007

H Θεσσαλονίκη είναι μπαφιασμένη


H Θεσσαλονίκη είναι μπαφιασμένη!! Και σαν μπαφιασμένη είναι και κοιμισμένη!! ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ. ΠΟΛΙΤΕΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΙ, ΝΟΜΑΡΧΕΣ, ΕΝΤΥΠΑ κ.λ.π. ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ!! ΞΥΠΝΑΤΕ….ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ!! Δεν μπορώ ποια να συγκράτησω τα νεύρα μου!! Δεν μου φτάνει που είμαι παθητικός καπνιστής και αναπνέω των άλλων τα απόβλητα. Πλέον πρέπει να φοβάμαι και να κυκλοφορήσω? Καταρρίπτεται η έκφραση «πάμε καμιά βόλτα να πάρουμε αέρα?».Έχει αντικατασταθεί πλέον με το «πάμε καμιά βόλτα να πεθάνουμε νωρίτερα?»
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και θα με καταλάβετε γιατί τα έχω πάρει στην κράνα!!
Ξεκίνησα σήμερα το πρωί να πάω στην δουλεία και αντίκρισα ένα τεράστιο σύννεφο κίτρινο-πράσινο προς την δυτική πλευρά της πόλης!! Ήταν σαν να έπνιγε όλη την Δυτική πλευρά της πόλης !!!ΜΕ έπιασε σφίξιμο!! Σκέφτομαι…«εκεί μέσα πάω εγώ να εργαστώ… Φαντάσου τι θα αναπνέω σήμερα. Άλλος ένας χρόνος ζωής μείον από το τεφτέρι μου…»Εδώ που τα λέμε δεν μου έχουν απομείνει και πολλά χρονάκια . Είμαι είκοσι έξι και όπως τα έχω μετρήσει αν καταφέρω και προσεγγίσω τα 50 θαύμα θα είναι!!
ΣΕ ΘΑΛΑΜΟ ΑΕΡΙΩΝ έχει μετατραπεί η Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη με πολύ κόπο τα κατάφερε και μπήκε στο Top 10 των Ευρωπαϊκών πόλεων. Και μάλιστα ανήκει πλέον στις τρεις πρώτες πιο ρυπασμένες (από το “ξιπασμένες”) πόλεις της Ευρώπης όσον αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια. Πλέον έχουμε ξεπεράσει κατά το διπλάσιο τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τις μισές μέρες του χρόνου παραβιάζονται στη Θεσσαλονίκη τα όρια συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα κατέκτησε πανευρωπαϊκή πρωτιά. Congratulations!!! The Oscar goes to …… «Μπαφιασμένη νύφη του Θερμαϊκού» μια ταινία γεμάτο καπνό!!!
Tα αιωρούμενα σωματίδια (PM10) αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους ρύπους της ατμόσφαιρας των κατοικημένων περιοχών. Για τον ρύπο αυτό, οι συνέπειες στην υγεία είναι αυξημένη αναπνευστική και καρδιαγγειακή νοσηρότητα, καθώς και την πρόκληση πολλών πρόωρων θανάτων, καρκίνου κ.ά.
Η πρόσφατη περιβαλλοντική νομοθεσία (Οδηγία 1999/30/ΕC) καθορίζει όρια ποιότητας αέρα για τα εισπνεύσιμα σωματίδια με προθεσμία πλήρους εφαρμογής την 1/1/2005. Τα όρια αυτά περιλαμβάνουν μια 24-ωρη τιμή (50 μg/m3) που δεν επιτρέπεται να ξεπεραστεί για περισσότερες από 35 ημέρες το χρόνο, και το ετήσιο όριο (40 μg/m3). Χθες λοιπόν, ενώ το όριο επιφυλακής είναι τα 90 μg/m3 και τα όρια συναγερμού είναι 110 μg/m3 (Mέσες ημερήσιες τιμές) είχαμε 256 μg/m3
Άντε να τα χιλιάσουμε… Καλό παράδεισο γιατί η κόλαση είναι εδώ....
Πληροφορίες για κρατήσεις στο http://www.envdimosthes.gr

2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Hi! Είδα την διεύθυνση του blog σου από την επίσκεψη σου στο δικό μου!

    Έχεις ωραίο blog. :)

    Αυτό που λες για τα σωματίδια το έχω ακούσει και εγώ, αλλά δεν έχει τύχει να δω κάτι σαν το σύννεφο που περιγράφεις.

    Εμένα πάντως όταν βγαίνω στην παραλία μου αρέσει και δεν νιώθω το καυσαέριο (σίγουρα προς τα δυτικά που είναι όλες οι βιομηχανίες, είναι πιο βαριά η ατμόσφαιρα). Είμαστε τυχεροί που έχουμε τον βαρδάρη και καθαρίζει την πόλη. Η μόνη φορά που ένιωσα πραγματικά δυσφορία ήταν πέρσι όταν επισκέφθηκα την Αθήνα! Τι να πουν και αυτοί που μένουν εκεί που είναι μέσα στο λεκανοπέδιο και δεν παίρνουν αέρα από πουθενά!

    Σίγουρα τα τελευταία χρόνια η πόλη μας έχει περισσότερο καυσαέριο και με την αύξηση των αυτοκινήτων, αλλά δεν την αλλάζω με τίποτα! Για μένα τα θετικά της επισκιάζουν τα όποια αρνητικά της. ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια