Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2007

«Ο Άγιος Βασίλης συναντά τον Santa Claus»!!

Είπα μέρες που είναι να ανακαλύψω ποιος πραγματικά είναι ο Άγιος Βασίλης? Ποιος είναι ο Santa Claus? Είναι ο ίδιος ή κάποιος ξάδερφος του? Και γιατί στολίζουμε χριστουγεννιάτικο Δέντρο? Η βασιλόπιτα πως και δημιουργήθηκε και γιατί ανταλλάσουμε δώρα? Και στο φινάλε πως ο Άγιος Βασίλειος από την Καισαρεία βρέθηκε κοντά στο Βόρειο Πόλο? Μήπως όλα αυτά είναι παραμύθια και προϊόντα φαντασίας ? Αναπάντητα τα ερωτήματα τόσα χρόνια και είπα να ψάξω μόνος μου και να βρω τις απαντήσεις που ζητάω…
Έχουμε και λέμε λοιπόν….

Ο Άγιος Βασίλης αποτελεί σήμερα μια διεθνή λαογραφική μορφή η οποία διανέμει δώρα σε παιδιά και ενηλίκους που υπήρξαν "καλοί" κατά τη διάρκεια του χρόνου. Είναι κυρίαρχο πρόσωπο του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς και των Χριστουγέννων. Σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα αποτελεί τον πλέον αγαπημένο ήρωα των παιδιών και όχι μόνον τις ημέρες αυτών των εορτών ακόμη και σε χώρες μη χριστιανικές.
Ξεκινά κάθε χρόνο από χώρα του Βορρά, παραμονές πρωτοχρονιάς, για να χαρίσει δώρα σε όλα τα παιδιά της γης. Είναι ακριβώς ο ίδιος ο "Πατέρας Χριστούγεννα" των Άγγλων, ο "Περ Νοέλ" των Γάλλων, ο "Σίντερ-Κλάας" των Ολλανδών, ο "Χριστκίντ" των Γερμανών, ο "Λαμ-Κουνγκ-Κουνγκ" (= ο Καλός γερό-πατέρας) των Κινέζων, ο "Χοτέισο" των Ιαπώνων.

Santa Claus ή αλλιώς Άγιος Νικόλαος
Ποιος είναι ο Santa Claus?

Για τις χώρες της δύσης αυτός που φέρνει τα δώρα στους φτωχούς και τα παιδιά είναι ο Άγιος Νικόλαος από τη Μύρα της Μικράς Ασίας που εμείς τον γιορτάζουμε στις 6 Δεκεμβρίου και τον θεωρούμε προστάτη των Ναυτικών. O άγιος Νικόλαος, ορφανός από μικρός και κληρονόμος μιας εύπορης οικογένειας, στράφηκε από νωρίς στη θρησκεία, ενώ διέθεσε όλα τα χρήματά του για την ανακούφιση των φτωχών. Η φήμη για τα θαύματα που λέγεται ότι έκανε και η γενναιοδωρία του εξαπλώθηκαν σύντομα και γρήγορα οι ιστορίες που αφορούν στον άγιο μεταφέρονται από λαό σε λαό σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, όπου αρχίζει να εμφανίζεται ανήμερα της εορτής του, στις 6 Δεκεμβρίου, το έθιμο της προσφοράς των δώρων στα παιδιά.

Κάπου εκεί αρχίζει να μπερδεύεται η ιστορία με το όνομα του αγίου αλλά και τη γιορτή των Χριστουγέννων που είναι κοντά στη δική του κι έτσι εμφανίζεται ο Sinter Claes ή ο Sinter Klaas και τελικά ως Santa Claus. Μετανάστες κατά κάποιους, ναυτικοί κατά άλλους μεταφέρουν τον αγαπημένο τους άγιο στην Αμερική, όπου έμελλε τελικά να μεταμορφωθεί από παραλλαγή σε παραλλαγή στον ευτραφή παππούλη με την κόκκινη στολή που μπαίνει από καμινάδες, μπουριά, παράθυρα στα σπίτια και αφήνει δώρα στα παιδιά. Οι λαοί του βορρά Ολλανδοί, Φιλανδοί κ.λπ. ανάμιξαν και στοιχεία από αρχαιότερους μύθους, όπως τα ξωτικά, το άστρο του βορρά, το έλκηθρο, κ.λπ. Έτσι, με τον καιρό έφθασε και στη χώρα μας, ο μύθος του Σάντα Κλάους, ενός ευτραφούς τύπου με στρογγυλά γυαλιά λευκογένειο, με κόκκινη στολή και μαγικές ικανότητες που κατοικεί στον Βόρειο Πόλο και περιστοιχίζεται από νεράιδες του χιονιού και ξωτικά.
Οι μύθοι που τόσο περιέπλεξαν την ιστορία του Αγίου Νικολάου τον έφεραν στις αρχές του 1900 να κατοικεί στη Λαπωνία. Το Ροβανιέμι, το τελευταίο κατοικήσιμο χωριό της Φινλανδίας πριν από τον Αρκτικό Κύκλο, γίνεται διάσημο, ενώ εκατοντάδες «Άγιο Βασίληδες» αναλαμβάνουν να ευχαριστήσουν τα εκατομμύρια των τουριστών που φτάνουν στο χωριό να ζήσουν το δικό τους «μύθο».
Η σημερινή αυτή μορφή του Άϊ-Βασίλη με την κόκκινη στολή και την άσπρη γενειάδα έγινε γνωστή το 1931 όταν η γνωστή αμερικάνικη εταιρεία αναψυκτικών Coca Cola παρουσίασε τον Αϊ-Βασίλη με πρωτοχρονιάτικα δώρα τα προϊόντα της εταιρείας στα χρώματα βεβαίως εκείνης.
Μα εμείς γιατί γιορτάζουμε τότε τον Άγιο Βασίλειο και όχι τον Άγιο Νικόλαο?

Άγιος Βασίλειος
Οι συγκρίσεις μεταξύ του Αγίου Βασιλείου και του Santa Claus πέφτουν στο κενό. Η εμπορευματική χρήση της «αγίας» ιστορίας με το γαλαντόμο παππούλη που «ξοδεύει» δισεκατομμύρια για την αγορά πανάκριβων παιχνιδιών απέχει πολύ από την ανιδιοτελή προσφορά του Αγίου Βασιλείου της Καισαρείας .
Ο Πραγματικός Άγιος Βασίλης γεννήθηκε το 330 μ.Χ. στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Ήταν πολύ ψηλός και πολύ αδύνατος, είχε σκούρο δέρμα και χλωμό, είχε επίσης κοντά μαλλιά και μακριά μαύρα γενιά με κάποιες λευκές τρίχες, το μέτωπό του ήταν μεγάλο και ήταν μονίμως ζαρωμένο. Ο Αϊ Βασίλης στα 48 χρόνια που έζησε, έκαμε τόσα πολλά για τους ανθρώπους που η ιστορία τον ονόμασε Μέγα όσο ακόμα ζούσε.
Ο Άγιος Βασίλειος μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς δεν κράτησε τίποτα για τον εαυτό του.Σε μεγάλες επιδημίες που ταλαιπωρούσαν τον λαό αυτός ήταν παρών και βοηθούσε σωματικά και ψυχικά διδάσκοντας την πίστη του Χριστού. Το πιο σπουδαίο του έργο όμως ήταν η οργάνωση της ελεημοσύνης καιφιλανθρωπίας στην επαρχία του, έφτιαξε κοντά στην Καισάρεια μια ολόκληρη πόλη από φιλανθρωπικά ιδρύματα, γηροκομεία, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, ορφανοτροφεία κ.α. Ίδρυσε και καθιέρωσε την διανομή αγαθών τρόφιμα ρούχα, χρήματα και κάθε είδους βοήθεια σε φτωχές οικογένειες άπορους κ.λπ. Η πόλη αυτή ονομάσθηκε Βασιλειάδα. Τον αγαπούσαν τόσο πολύ που στην κηδεία του σημειώθηκαν λιποθυμίες και θάνατοι!

Βασιλόπιτα
Με το Μέγα Βασίλειο συνδέεται το έθιμο της βασιλόπιτας. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν δέχτηκε την απειλή των αξιωματούχων για την Καισάρεια, ζήτησε από τους κατοίκους να μαζέψουν ό,τι χρυσαφικά μπορούσαν προκειμένου να τα παραδώσει ως «λύτρα» και να αποτρέψει τη λεηλασία της πόλης. O επίδοξος κατακτητής τελικά πείστηκε από το Μέγα Βασίλειο και δεν επιτέθηκε στην πόλη. Προκειμένου, όμως, ο Μέγας Βασίλειος να επιστρέψει τα χρυσαφικά και μη γνωρίζοντας σε ποιον ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικρά ψωμιά στα οποία τα τοποθέτησε και τα μοίρασε στους κατοίκους.

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο
Το δέντρο, σαν χριστουγεννιάτικο σύμβολο, χρησιμοποιήθηκε μετά τον 8ο αιώνα। Εκείνος που καθιέρωσε το έλατο σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο ήταν, σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος Βονιφάτιος, που για να σβήσει την ιερότητα που απέδιδαν οι ειδωλολάτρες στη Δρυ, έβαλε στη θέση του το έλατο, σαν σύμβολο χριστιανικό και ειδικότερα σαν σύμβολο των Χριστουγέννων. Στην πατρίδα μας, το χριστουγεννιάτικο δέντρο το έφεραν για πρώτη φορά στην Αθήνα οι Βαυαροί. Μέχρι τότε στολίζαμε καραβάκια .

Υπάρχει τελικά ο Άγιος Βασίλης ή όχι?
Υπάρχει και βασιλεύει! Βασιλεύει μες τις καρδιές μας ! Χάρις στον Αϊ Βασίλη, η ανθρωπότητα για λίγες ημέρες αλλάζει ύφος, γίνεται πιο ανθρώπινη, πιο χαρούμενη, ο Αϊ Βασίλης λοιπόν ΥΠΑΡΧΕΙ με την έννοια ότι αν και δεν ζει σωματικά το πνεύμα του περιτριγυρίζει τις καρδιές μας κάθε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά.
Αυτός ήταν ο Αϊ Βασίλης από την Καισαρεία που πάντα θα ζει μέσα στις καρδιές μας και θα μας θυμίζει με το έργο του ότι πρέπει να είμαστε όλοι εμείς οι άνθρωποι μικροί και μεγάλοι αγαπημένοι.
Μακάρι η καθημερινότητα μας να περιστοιχίζονταν από πολλούς Άγιο Βασίληδες!! Θα ήταν πολύ καλύτερη…

Παρακολουθήστε τον Άγιο Βασίλη
Σήμερα, 24 Δεκεμβρίου τα παιδιά όλου του κόσμου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το γύρο του Άγιου Βασίλη στον πλανήτη μέσω Google Earth. Το Google Earth θα δείχνει το ταξίδι σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας πληροφορίες από ραντάρ, δορυφόρους και Santacams.
Για τα κατεβάσετε το ειδικό αρχείο Santa Tracking [Παρακολούθηση Αγίου Βασίλη], που ανοίγει στο Google Earth, επισκεφθείτε τη διεύθυνση http://www.noradsanta.org/. Εάν δεν έχετε το Google Earth στον υπολογιστή σας, θα χρειαστεί να το εγκαταστήσετε. Ο Άγιος Βασίλης θα ξεκινήσει το ταξίδι του στις 11 π.μ., στις 24 Δεκεμβρίου.
Και μια συμβουλή…

Τα Χριστούγεννα δεν είναι Χριστούγεννα, αν δεν τα χαιρόμαστε σαν παιδιά. Λίγη λαιμαργία, λίγες ανοησίες και πολλές εκπλήξεις.
Καλά Χριστούγεννα σε όλους ,καλά να περάσετε και να προσπαθήσετε να ζεστάνετε τις καρδιές σας δίνοντας αγάπη σε όλο το κόσμο!!!
Ζήστε τον δικό σας «μύθο»….

3 σχόλια:

iLove σχόλια