Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008

Πότισμα με επεξεργασμένα Λύματα!!

Ψέματα ή αλήθεια? Ξέρατε ότι υπάρχει μια περιοχή στην Χαλάστρα και δεν είναι ίσως η μοναδική που αδρεύει με επεξεργασμένα λύματα? Δηλαδή ανακυκλώσιμο νερό!! Κι όμως… Υπάρχει…Πρέπει όμως να ανησυχήσουμε ή η μέθοδος αυτή είναι πρόδρομος για το πώς θα ποτίζονται τα χωράφια στο μέλλον ?
Τα πρώτα αποτελέσματα από τη χρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων σε μείγμα με αρδευτικό νερό από τον ποταμό Αξιό που διατέθηκαν από τα μέσα Ιουλίου έως τις αρχές Αυγούστου 2007 ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες της ΕΥΑΘ που ασχολήθηκαν με το θέμα αυτό (Αθανάσιος Σουπίλας, Φανή Παπαστεργίου και Χρυσάνθη Παντελίδου) από την ΕΕΛΘ (εταιρεία επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης) προκύπτουν σε καθημερινή βάση περισσότερα από 170.000 κυβικά εκατοστά επεξεργασμένου νερού. Η ποσότητα αυτή καταλήγει μέσω υποβρύχιου αγωγού στο έξω μέρος του κόλπου της Θεσσαλονίκης. Η γειτνίαση της μονάδας βιολογικού καθαρισμού με την πεδιάδα της Θεσσαλονίκης αλλά και η καλή ποιότητα του επεξεργασμένου νερού παρέχουν μια μοναδική ευκαιρία για την άρδευση 33.000 στρεμμάτων καλλιέργειας.
Σοβαρό σημείο επιφύλαξης για την εφαρμογή του προγράμματος αποτέλεσε το ότι τα λύματα θα μπορούσαν να μην είχαν επεξεργαστεί με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Όπως τονίζουν οι επιστήμονες της ΕΥΑΘ, οι διαδικασίες που ακολουθούνται όσο και η ποιότητα του νερού εγγυώνται σίγουρα αποτελέσματα.
Η επεξεργασία των λυμάτων που διοχετεύονται στην εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού περιλαμβάνει προεπεξεργασία για την απομάκρυνση των αιωρούμενων σωματιδίων της άμμου και των λοιπών, βιολογική επεξεργασία και απομάκρυνση του αζώτου, καθώς και απομάκρυνση με χλώριο. Η επεξεργασία της λάσπης γίνεται με αναερόβια χώνευση, αφυδάτωση σε φιλτρόπρεσες.
Οι αμφιβολίες που υπήρχαν από την πλευρά των καταναλωτών για τη χρήση του νερού του βιολογικού καθαρισμού για άρδευση αρχίζουν να κάμπτονται και η τοπική κοινωνία της Χαλάστρας αντιμετωπίζει θετικά το θέμα.
Στο μέλλον, το πρόβλημα της έλλειψης νερού θα είναι ιδιαίτερα έντονο και τέτοιες λύσεις όπως η χρησιμοποίηση του επεξεργασμένου πλέον νερού του βιολογικού καθαρισμού για άρδευση θα δώσει διέξοδο σε πολλούς καλλιεργητές...
Σε εμάς δεν ξέρω…??

Πηγή : http://www.makthes.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

iLove σχόλια