Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008

Για ακόμα μια Κυριακή ο Θερμαϊκός είχε τα χάλια του!!

Κυριακή: 23-03-08
Τόπος: Παραλία Θεσσαλονίκης
Ώρα: 16:00 το μεσημέρι
Θερμαϊκός ώρα μηδέν!!Τα ίδια χάλια ξάνα και ξάνα...Φυσικά και η κατάσταση έχει ξεφύγει... η μόλυνση του κόλπου είναι καθημερινό φαινόμενο ....

Oι μετρήσεις που πραγματοποιούν οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι τα νερά του βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των πιο ρυπασμένων θαλάσσιων περιοχών της Ελλάδας. Στην περιοχή του λιμανιού της Θεσσαλονίκης(Βλέπε πρώτη φώτο), το υπόστρωμα είναι εξαιρετικά ρυπασμένο από πετρελαιοειδή, με τις συγκεντρώσεις αρωματικών υδρογονανθράκων να είναι έως και εκατονταπλάσιες φορές πάνω από τις μέσες φυσιολογικές, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ζωή ούτε για... δείγμα.

Τα νερά στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους, αλλά και του Λευκού Πύργου βρίθουν επικίνδυνων τοξικών ενώσεων, όπως είναι τα PCBs, που συσσωρεύτηκαν εδώ και χρόνια και είναι εξαιρετικά δύσκολο να απομακρυνθούν. Τα παραπάνω αποτελούν στοιχεία των πρώτων αποτελεσμάτων μελέτης την οποία ανέλαβε το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ για λογαριασμό της Διεύθυνσης Προστασίας και Ανάπτυξης Θερμαϊκού κόλπου του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, σχετικά με την εκτίμηση της ποιότητας των νερών του κόλπου. Για το Θερμαϊκό έχουν γίνει, κατά καιρούς, εκατοντάδες μελέτες. Αυτήν τη φορά, όμως, πραγματοποιείται μια συνολική και ολοκληρωμένη μελέτη, που εκτός από τον προσδιορισμό διαφόρων ρυπογόνων ουσιών σε περιβαλλοντικά δείγματα, περιλαμβάνει την καταγραφή των πηγών ρύπανσης του κόλπου, συμπεριλαμβανομένων και των μικροβιακών και φυσικοχημικών φορτίων χειμάρρων, τάφρων, ποταμών, εξόδων βιομηχανιών και βιοτεχνιών, καθώς είναι αναγκαία η μελέτη της έκτασης στην οποία συμμετέχει η κάθε πηγή ρύπανσης χωρικά και χρονικά. O Θερμαϊκός κόλπος μπορεί να σωθεί….? Αμφιβάλλω δυστυχώς !!
Αλλά μήπως και οι συμπολίτες μας φταίνε? Τόσο μπουκάλι ούτε στο Super Market δεν υπάρχει!!

Διαδώστε το.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

iLove σχόλια