Τρίτη 11 Μαρτίου 2008

Η ιστορία του Μπισκότου στην Ελλάδα μέσα από ένα «παραμύθι»!!

Υπάρχουν κάποιες επιχειρήσεις που γράφουν την δική τους ιστορία μέσα στο πέρασμα του χρόνου, και καθώς ο χρόνος περνά οι ιστορίες αυτές γίνονται «παραμύθια» βγαλμένα από την ζωή. Γι’ αυτό και μένουν οι μνήμες μας αναλλοίωτες στο χρόνο….
Μια φράση μόνο θα σας πω : Μπισκότα Παπαδοπούλου..

Σας λέει κάτι…?

Εμένα πολλά …Μέσα από την ιστορία που είχε η εφημερίδα Μακεδονία θα καταλάβετε και την διαδρομή του μπισκότου στην Ελλάδα!!
Για τη βιομηχανία Παπαδοπούλου όλα άρχισαν το 1916 στην Πόλη. Εκεί ζούσαν ο ξυλοκόπος Γιάννης Παπαδόπουλος και η σύζυγός του Μαρία.. Με τα ελάχιστα μέσα της η κυρά-Μαρία είχε μάθει, όπως κάθε ευσυνείδητη Κωνσταντινουπολίτισσα, την τέχνη της μαγειρικής και ειδικότερα των γλυκών και των μπισκότων. Για να προσθέσει κάτι στο πενιχρό εισόδημα του άνδρα της, είχε αρχίσει να πουλά τα μπισκότα που με τόσο μεράκι παρασκεύαζε, τα περίφημα Petite Beure. Τα 50 κιλά σύντομα έγιναν 500 και η μικρή οικοτεχνία απέδιδε τους πρώτους καρπούς της. Όμως ο Κεμάλ Ατατούρκ και οι Νεότουρκοί του ήλθαν να διακόψουν την πρώιμη αυτή επιχειρηματική δράση. Η οικογένεια Παπαδοπούλου έπρεπε να εγκαταλείψει την πατρογονική εστία μετά την εθνική καταστροφή του 1922, τη στιγμή μάλιστα που ο πατήρ φαμίλιας Ιωάννης εγκατέλειπε τα εγκόσμια.
Ακολουθώντας το μεγάλο ρεύμα των Μικρασιατών, που έφευγαν από την Τουρκία, πήρε τη μεγάλη απόφαση και φόρτωσε όλα τα υπάρχοντά της, για να αναχωρήσει με τα τρία παιδιά της για τη Μασσαλία και όχι για την Ελλάδα, όπως τότε συνηθιζόταν. Έχοντας φτάσει -για μία μικρή στάση- στο λιμάνι του Πειραιά, η πολίτισσα μαγείρισσα παραγγέλνει λίγο νερό, έναν καφέ και... μπισκότα για τα παιδιά. “Μπισκότα;”, απόρησε με την παραγγελία της ο σερβιτόρος, ο οποίος, όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες, ουδέποτε είχε ακούσει ένα τέτοιο είδος γλυκίσματος.
Αυτή η απάντηση άναψε το λαμπάκι της ευκαιρίας στη Μαρία Παπαδοπούλου, η οποία αμέσως κατάλαβε οτι είχε πολύ ζουμί η δουλεία . Κι όπως συμβαίνει μόνο στα παραμύθια, παίρνει τη μεγάλη απόφαση. Κατεβάζοντας όλα τα υπάρχοντά της από το καράβι, μένει στον Πειραιά και ρίχνεται στη μάχη της επιβίωσης. Θα δημιουργούσε αυτό που γνώριζε να κάνει καλύτερα από καθετί. Μπισκότα!
Η εταιρεία αρχικά δημιουργείται σε ένα χαμόσπιτο, όμως το προϊόν σύντομα διαδίδεται σε όλη την Αθήνα. Η οικοτεχνία γίνεται γρήγορα βιοτεχνία και πλέον το 1930 την τύχη της μικρής εταιρείας αναλαμβάνει ο Ευάγγελος Παπαδόπουλος(γιος της Μαρίας).Ο άνθρωπος δηλαδή που την απογείωσε. Τότε δημιουργούνται τα γνωστά σε όλους μας μπισκότα Μιράντα, το 1935 λανσάρονται τα Cream Crackers και κάπου εκεί δημιουργείται και η βιομηχανική μονάδα της εταιρείας στην περιοχή Πουλόπουλου στα Πετράλωνα. Στη συνέχεια η μονάδα μεταστεγάζεται στην περιοχή του Ρουφ, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα. Σήμερα τα ηνία της εταιρείας κρατά η κυρία Ιωάννα Παπαδοπούλου.
Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε 140 χώρες και έχει αποσπάσει σημαντικά βραβεία, ενώ ως καινούργιος στόχος της έχει τεθεί η περαιτέρω εξωστρέφειά της.

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διαδρομή του μπισκότου στους αιώνες μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες στο site της εταιρίας.

2 σχόλια:

iLove σχόλια