Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

Θερμαϊκός με σκατά και σκουπίδια!! Αυτός μας αξίζει?

Ο Θερμαϊκός το τελευταίο καιρό έχει τα χάλια του!! Η παραλία της Θεσσαλονίκης έχει μια ευωδιαστή μυρωδιά που σε συνεπαίρνει σε άλλα μέρη και σε άλλες παραλίες όπως ο βόθρος του σπιτιού μας, η Κορώνεια και άλλα μαγικά τοπία με πεντακάθαρο νερό!! Απορώ πως ζουν ψάρια εκεί μέσα!! Αλλά χειρότερα, απορώ πως με τα ψάρια που τρώμε δεν πεθαίνουμε!! Η κατάσταση είναι τραγική. Η εικόνα της παραλίας Θεσσαλονίκης όπως ήταν την Κυριακή το πρωί φαίνεται παραστατικά στο site Thess.
Το θέαμα μας αφήνει Άφωνους!! Η αφωνία μας συνοδεύεται με μια τεράστια δυσφορία στην μύτη μας η οποία χαρακτηρίζεται ΑΝΥΠΟΦΟΡΗ!!
Πολλοί επιστήμονες είπαν ότι είναι γνωστό «φαινόμενο του Θερμαϊκού»... που χτυπάει κάθε άνοιξη και φθινόπωρο. Σύμφωνα με το διευθυντή του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, καθηγητή Κωνσταντίνο Φυτιάνο, «η ερυθρά παλίρροια έκανε και πάλι την εμφάνισή της στα νερά του κλειστού όρμου του Θερμαϊκού. Είναι φυσικό φαινόμενο, που δεν μπορούμε παρά να περιμένουμε να εξαφανιστεί. Ευνοείται από τις μετεωρολογικές συνθήκες (ηλιοφάνεια) και την εισφορά σε θρεπτικά συστατικά, αλλά το κακό είναι πως, όταν αποσυντίθεται, καταναλώνει οξυγόνο και δημιουργεί ασφυκτικά φαινόμενα στον κόλπο. Oι βιοτοξίνες περιμένουμε τώρα να αυξηθούν στα μύδια κι αυτή είναι μια σημαντική επίπτωση για τους παραγωγούς».
Και χτες η παραλία της Θεσσαλονίκης ήταν καλυμμένη από την ερυθρά παλίρροια και θύμιζε αγωγό λυμάτων εργοστασίου σιδήρου. Ωστόσο, όπως διαβεβαίωσαν οι αρμόδιοι, δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα ρύπανσης, αλλά μόνο για το συγκεκριμένο φυσικό φαινόμενο.

Εγώ όμως δυσκολεύομαι να το πιστέψω. Μπορεί να ισχύει το φαινόμενο αυτό αλλά δεν είναι ο μοναδικός λόγος της μόλυνσης!! Έτσι λέω εγώ…Ο καθένας μπορεί να πει ότι θέλει.. Εγώ μιλάω με βάση κάτι που είδα…Χθες έκανα λοιπόν μία βόλτα έξω από το λιμάνι Θεσσαλονίκης προς την πλευρά του Καλοχωρίου και οι εικόνες είναι το ίδιο σοκαριστηκές ….

Αν αυτά τα νερά δεν είναι μολυσμένα τότε ποια είναι ? Και ποιος μου λέει ότι αυτό το νερό δεν κάνει την βολτούλα του σε όλο τον κόλπο? Και ποιος μου λέει ότι τα ψαριά δεν τρέφονται από εκείνη την περιοχή αν και ομολογουμένως δύσκολα να επιβιώσει κάποιο εκεί?

Τέλος θα ήθελα να αναφέρω και ένα τελευταίο παράγοντα που δεν έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής από κανέναν!! Εδώ και τέσσερις μήνες υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στις εκφορτώσεις των πλοίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης γι’ αυτό και άλλωστε ο κόλπος είναι γεμάτος από καμία 10 πλοία! Που πηγαίνουν όλων αυτών των πλοίων τα λύματα? Μήπως στην Θάλασσα….Φυσικά θα μου πείτε «γιατί τα δικά μας λύματα από τα σπίτια μας που πηγαίνουν»?
Αυτά…

4 σχόλια:

  1. Φυσικά και κάνει πρέζα..Ντύνεται Ζορρό και όλα τα προβλήματα μας λύνονται με κλειστά τα μάτια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. exeis dikio file mou, Tha xarw na se dw sto bog mou
    http://homo-gr.pblogs.gr/2008/03/edw-thessalonikh.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ως αντίλογο θα παραθέσω κι εγώ μια φωτογραφία, όχι για αντιπαράθεση αλλά για να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα.
    http://biographix.blogspot.com/2008/12/blog-post_14.html

    Τουλάχιστον εγώ το είδα σα μια αχτίδα ελπίδας και σημάδι ότι ίσως ο κόλπος να έχει καθαρίσει κάπως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια