Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

Να χαιρόμαστε τον πολιτισμό μας…. Ο γολγοθάς ενός τυφλού στην Θεσσαλονίκη!!

Ίσως η πιο “εχθρική” πόλη προς τους πεζούς είναι η Θεσσαλονίκη!! Αυτοκίνητα παρκαρισμένα παντού. Όπου επιτρέπεται, αλλά κυρίως όπου απαγορεύεται.. Αποκλεισμένες ράμπες, αυτοκίνητα στα πεζοδρόμια είναι πλέον καθημερινό Φαινόμενο. Φανταστείτε τι συμβαίνει αν είσαι τυφλός?

Τηλεφωνικοί θάλαμοι, κουτιά των ΕΛΤΑ, πινακίδες σήμανσης και κάθε λογής εμπόδια θα συναντήσει ένας τυφλός ακόμα και αν ακολουθήσει έναν από τους λίγους οδηγούς τυφλών στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα οι 700 καταγεγραμμένοι τυφλοί να είναι «αποκλεισμένοι» στα σπίτια τους. Παράλληλα, παρκαρισμένα αυτοκίνητα και μηχανές πάνω σε οδηγούς τυφλών και διαβάσεις πεζών, ακόμα και έξω από την Σχόλη τυφλών.
Συμφωνά με δημοσίευμα στην εφημερίδα αγγελιοφόρος, οι οδηγοί τυφλών υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη μόνο σε ένα κομμάτι της οδού Βασιλίσσης Όλγας, από την Ευζώνων μέχρι την Μπότσαρη, καθώς και στην οδό Αγίου Δημητρίου. Ακόμα και τα κουτιά ηχητικής ειδοποίησης πάνω στους φωτεινούς σηματοδότες κάποιοι ασυνείδητοι τα έσπασαν γιατί έκαναν πολύ θόρυβο (Αν είναι δυνατόν!!!), θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των τυφλών που βγαίνουν έξω από το σπίτι τους.«Είναι ζωτική ανάγκη για εμάς η ύπαρξη οδηγών τυφλών στα πεζοδρόμια, η οποία μας επιτρέπει να κινούμαστε και να είμαστε δραστήρια άτομα μέσα στην κοινωνία, αν και αυτό δεν έχει γίνει αντιληπτό από την Πολιτεία και τους συμπολίτες μας», δηλώνει ο παραολυμπιονίκης στο ποδόσφαιρο τυφλών, Γιάννης Παπανικολάου στην Εφημερίδα.
Από την άλλη, οι Συναλλαγές με το δημόσιο και τις τράπεζες και η εξυπηρέτηση σε οποιοδήποτε από τα αστυνομικά τμήματα αποτελούν πολυτέλεια για τους τυφλούς της Θεσσαλονίκης, καθώς ελάχιστα είναι τα κτίρια εκείνα τα οποία πληρούν τις προδιαγραφές του ΥΠΕΧΩΔΕ ώστε να είναι προσπελάσιμα από αυτούς. Οι ταμπέλες με το σύστημα γραφής των τυφλών Braille είναι είδος προς εξαφάνιση. Και αν βρείτε καμία πείτε μου και μένα να την τραβήξουμε καμία φώτο για να την έχουμε για ενθύμιο. Σε κάθε ευνομούμενη και πολιτισμένη πόλη της Ευρώπης κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο. Κι όμως η Ελλάδα που δίδαξε πολιτισμό στα αρχαία χρόνια τώρα διδάσκει απανθρωπιά, ασυδοσία και ανεξέλεγκτη βλακεία. Οι κάφροι Ζουν ανάμεσα μας ..
Άξιο αναφοράς είναι η πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, καθώς και στις περισσότερες σχολές του ΑΠΘ, με την συμβολή της Πρυτανείας και του Γραφείου Προσπελασιμότητας που δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία στην εξυπηρέτηση των 150 και πλέον φοιτητών με αναπηρία του πανεπιστημίου..

Και όλιγες συμβουλές στους Κάφρους Συμπολίτες μου:
Όποιος θέλει να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητό του πρέπει να το παρκάρει, όπου προβλέπεται και όχι όπου βολεύεται....
Οι ράμπες δεν είναι για να ανεβάζουμε τα αυτοκίνητα στα πεζοδρόμια αλλά για να διευκολύνονται οι άνθρωποι που έχουν κινητικά προβλήματα για όσους τα πιάνουν λίγο αργά....
Οι οδηγοί Τυφλών είναι απαράδεκτα κατασκευασμένοι!! Όποιος προσπαθήσει να περπατήσει με βάση τον οδηγό θα δει ότι τόσα ζιγκ ζαγκ δεν έχει ούτε η κατάρα !!Αυτοί που τα κατασκευάζουν ας κατανοήσουν επιτέλους ότι αυτοί οι «οδηγοί τυφλών» είναι τα ματιά των τυφλών!! Ήμαρτον πια ....

Οι κάφροι είναι ανάμεσα μας προσπαθήστε να τους αλλάξετε!! Και ο θεός βοηθ
ός....

11 σχόλια:

  1. Δεν ξερω τι να πρωτοσχολιασω για αυτη τη καταντια...Απλα ντροπη για ολους τους υπευθυνους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι σχόλιο να κάνεις για τη ζούγκλα που έχουμε κάνει τη ζωή και τις πόλεις μας, τα άγρια ζώα στα οποία έχουμε μετατραπεί. Αξίζουμε όλο το σάλιο του κόσμου. Πάλι καλά που δεν τους ρίχνουμε σε κανένα Καιάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δε νομίζω ότι η κατάσταση, που περιγράφεται εξαιρετικά σε αυτό το post, είναι χαρακτηριστικό μόνο της Θεσσαλονίκης. Δυστυχώς, αγαπητέ KourtGeo, θα μπορούσατε να γράψετε ακριβώς τα ίδια και για την Αθήνα. Και ποιος ξέρει για πόσες άλλες ελληνικές πόλεις επίσης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η κατάσταση είναι δραματική για όλους, και δυστυχώς αυτοί που την πληρώνουν παραπάνω είναι εκείνοι που χρειάζονται μια επιπλέον βοήθεια.

    Και είμαστε ένοχοι όλοι δυστυχώς. Ακόμα κι αν (λεω αν) δεν έχουμε παρανομήσει κάποια στιγμή άμεσα, είμαστε συνένοχοι που δεν κράζουμε αυτούς που το κάνουν, που δε νουθετούμε τους δικούς μας, τους φίλους μας, τους γνωστούς μας, ακόμα ακόμα που δεν ελέγχουμε όσο θα έπρεπε αυτούς που αποφασίζουν.

    Μη γελιώμαστε βρε παιδιά, 10 εκατομμύρια είμαστε όλοι κι όλοι, ας κοιτάξουμε καμιά φορά στον καθρέφτη όταν ψάχνουμε τον υπεύθυνο. Και να το θυμόμαστε που και που.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. den einai mono sthn salonica file...skatades pantoy yparxoyn...to thema einai na ginoyn h meiopsifia kai oxi i pleiopsifia..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εννοείται φυσικά πως οι... "ατσαλάκωτοι" δεν πρόκειται ν' ασχοληθούν ποτέ με τέτοια ζητήματα.
    Αν ήταν κανένα ρουβοπανηγυράκι πρώτοι πρώτοι θα έτρεχαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @preza στο ίδιο σημείο είμαστε!!
    @Μάζι σου άθλιε!! αλλά όσο σάλιο και να χρησιμοποιηθεί δεν αλλάζει δυστυχώς τίποτα!!
    @Αva το ξέρω οτι και αλλού υπάρχει το πρόβλημα απλά στην Θεσσαλονίκη το ζω από κοντά
    @Συμφωνώ απόλυτα με τον Γκρινιάρη.και εγώ αυτής τησ φιλοσοφίας είμαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Thanos To Θέλω πολύ αλλά μειοψηφία θα μείνουμε!!Δυστυχώς...
    @Ο ατσαλάκωτος είναι λαμπαδηδρόμος σήμερα μην τον απασχολείς!! Τι να πεις...έτσι που μας κατάντησαμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το πρόβλημα με τα παράνομα ή όχι παρκαρισμένα αυτοκίνητα είναι τεράστιο. Ακόμα και κάποιος που βλέπει, κάνει απίστευτα ζικ ζακ για να περπατήσει π.χ. την Ολύμπου, για να μην μιλήσω για την Αγ. Δημητρίου πάνω απο τα πανεπιστήμια. Εκεί κατεβαίνεις και περπατάς στην άσφαλτο προσέχοντας μην σε πάρει κανένα αμάξι μαζί του. Τι κατάντια είναι αυτή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Την πρωτομαγια κυκλοφορούσε ενα γκρουπ γερμανών τουριστών στην Ολύμπου. Περπατούσαν στον δρόμο !!!!!!!! Τα πεζοδρόμια είναι πλέον μόνο για αυτοκίνητα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια