Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2007

Αυτοί που τίμησαν με την παρουσία τους το φεστιβάλ....


Τζον Μάλκοβιτς: Το «μεγάλο» όνομα της φετινής 48ης διοργάνωσης, ο δημοφιλής ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός εμφανίστηκε μετρημένος , ολιγόλογος και Χαλάρος.

Κώστας Γαβράς: Ηταν η πρώτη φορά που έδινε συνέντευξη Τύπου πριν ολοκληρωθεί μια ταινία. Είναι η πρώτη «ελληνικής υπηκοότητας» ταινία του με τον ειρωνικό τίτλο «Eden is west».
Τζον Σέιλς: «Η περίπτωσή μου είναι μία σχιζοφρένεια πολλαπλών προσωπικοτήτων», παραδέχτηκε ο βασιλιάς του αμερικανικού ανεξάρτητου κινηματογράφου ξεκαθαρίζοντας ότι τον ενδιαφέρει «το σινεμά που σε κάνει να αναρωτιέσαι, να αμφισβητείς ακόμη και τον εαυτό σου . Η τελευταία ταινία του Σέιλς, το «Honeydripper» που διερευνά τις καταβολές του ροκ εν ρολ στην Αλαμπάμα του 50, πραγματοποίησε την ευρωπαϊκή πρεμιέρα της στο 48ο ΦΚΘ, στο πλαίσιο της ρετροσπεκτίβας που διοργανώνεται στο έργο του.
Ντέιβιντ Στράδερν: Φιλικός, με αίσθηση του χιούμορ, προσιτός και χωρίς διάθεση σνομπισμού, ο ηθοποιός -υποψήφιος για Oσκαρ για την ταινία «Goodnight & Good luck» δήλωσε: «Νομίζω ότι ο κινηματογράφος επηρεάζει, ίσως και να μας διαπαιδαγωγεί, αν και κυρίως πιστεύω ότι τελικά αντανακλά το... είδωλο της πραγματικότητας .»

Κρις Κούπερ: Με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο ίδιος παραδέχτηκε ότι στις τέσσερις ταινίες «τρεις τις κάνω για την ψυχή μου και μία για να επιδιορθώσω τη στέγη μου».
Oυίλιαμ Κλάιν: ο σκηνοθέτης, φωτογράφος, γραφίστας και ζωγράφος Oυίλιαμ Κλάιν αναφερόμενος στα ελληνικά ανέκδοτα καρέ, που παρουσιάζονται μεταξύ άλλων στην έκθεση που φιλοξενείται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, υπογραμμίζει: «Ονειρευόμασταν να έρθουμε στην Ελλάδα με τη γυναίκα μου. Νομίζω ότι όλος ο δυτικός κόσμος είναι μια αποικία του ελληνικού πολιτισμού. Για μένα είναι ιδιαίτερα συγκινητικές αυτές οι φωτογραφίες, αλλά δεν ξέρω πόσο και αν αποκαλύπτουν την ελληνική ζωή, εσείς θα μου πείτε...».

Και φυσικά ο μέγαλος πρωταγωνιστης αυτου του 48 Φεστιβαλ ήταν …… Ο ΚΟΣΜΟΣ

Τα βραβεία!!!
Η ταινία "Ώριμο στάχυ" του Κινέζου Σανγκτζούν Τσάι αναδείχτηκε η νικήτρια του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Στα υπόλοιπα βραβεία, τον Αργυρό Αλέξανδρο και 22.000 ευρώ κέρδισε ο Σπύρος Σταθουλόπουλος για την ελληνοκολομβιανή παραγωγή "PVC-1", φιλμ που απέσπασε επίσης το βραβείο καλύτερου ηθοποιού για τον Αλμπέρτο Σορνόζα, αυτό της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) και το βραβείο κοινού. Η Ένωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου-Τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤ) έδωσε το βραβείο της στο "Ελ Γκρέκο" του Γιάννη Σμαραγδή και η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) στη "Μεταμόρφωση" του Κώστα Σφήκα. Η βραδιά έκλεισε με την προβολή της ταινίας του Γουές Άντερσον "The Darjeeling Limited".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

iLove σχόλια