Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2007

Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Και ξανά προς την δόξα τράβα….


Έκτη μέρα του φεστιβάλ και o κόσμος συνεχίζει να γεμίζει τις αίθουσες όπου προβάλλονται οι ταινίες και να αγκαλιάζει με την παρουσία του όλες τις εκδηλώσεις που χαρακτηρίζονται «παράπλευρες»(masterclass,πάρτυ,εκθέσεις)!!
Λες και η πόλη έψαχνε μια αφορμή για να ξυπνήσει από τον λήθαργο τόσα χρόνια. Λες και ψάχνει ο κόσμος της Θεσσαλονίκης μια αφορμή για να επαναδραστηριοποιηθεί και να συμμετάσχει σε μια γιορτή. Λες και «χρειάζεται κάτι ελάχιστο, ένας σπινθήρας, μια μεγάλη ιδέα, ώστε η πόλη να απογειωθεί σε χρόνο μηδέν, να γίνει κάτι άλλο, ζωντανό, παλλόμενο, μεγάλο, διαφορετικό, να ξαναγίνει ο εαυτός της, να βρει τον μύθο της, να επανατοποθετηθεί μέσα στον θρύλο της και να λάμψει απ' την αρχή» όπως αναφέρει πολύ πετυχημένα Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης στην εφημερίδα Μακεδονία.

Η υποστήριξη του κοινού είναι αξιοσημείωτη. Αναφέρουμε ότι: Την Παρασκευή κόπηκαν 6।988 εισιτήρια (πέρυσι 6.536), Το Σάββατο κόπηκαν 9.583 (πέρυσι 8.923) Την Κυριακή κόπηκαν 8.861 (πέρυσι 8.069) Και την Δευτέρα κόπηκαν 8.830 εισιτήρια αντί των 7.995 της αντίστοιχης περσινής ημέρας.


Άξια αναφοράς είναι τα εξής στοιχεία:


1. Το τμήμα εθελοντισμού του Φεστιβάλ βρέθηκε σύσσωμο χθες στην αποθήκη Γ του λιμανιού ( δεν είναι και μικρό) και συναντήθηκε με τη Δέσποινα Μουζάκη και τον Γιώργο Χωραφά .
2. Αν δεν έχετε επισκεφτεί ακόμη την έκθεση για τον Νικολαΐδη στο μουσείο έχετε ευκαιρία να πάτε απόψε και μέχρι το τέλος του φεστιβάλ. Μην τη χάσετε! Εξαιρετική η παρουσίαση των εκθεμάτων στο μισογκρεμισμένο μουσείο. Μην ξεχάσετε να πάτε να πιείτε και ένα ζεστό καφεδάκι στο καφέ του μουσείου οπού η ατμόσφαιρα είναι καθαρά κινηματογραφική.
3. "Ιέρειες της 7ης Τέχνης" τιτλοφορείται η έκθεση φωτογραφίας της Florence Messager στο Γενί Τζαμί (Αρχαιολογικού Μουσείου 3 0) . Από της 15/11/2007 - 25/11/2007
4. Πάρτι στο καφέ-μπαρ "Θερμαϊκός" στην παραλία οργανώνει σήμερα στις 11 μμ. το περιοδικό "Σινεμά". Όσοι πιστοί...
5. Η σύζυγος και παραγωγός του Τζον Σέιλς όπως και ο αμερικάνος ηθοποιός Κρις Κούπερ δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους που βρίσκονται στο φεστιβάλ . Χαρακτήρισαν εξαιρετική τη φιλοξενία και τη Θεσσαλονίκη πανέμορφη πόλη!
6. Ο εικαστικός Κωνσταντίνος Κακανιάς με τη φουσκωτή κούκλα που έχει τη μορφή της αγαπημένης του ηρωίδας, της κυρίας Τεμπενδρή ,υποδέχεται τους σινεφίλ στην είσοδο του φεστιβάλ.Το υπερμέγεθες μπαλόνι πρόκειται για ένα έργο που κατασκεύασε για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το οποίο υποδέχεται τους επισκέπτες της προβλήτας, αριστερά στην είσοδο, πάνω στο γκαζόν.
7. Προσοχή στις αλλαγές των ταινιών! Μην ξεχνάτε ότι καθημερινά, τόσο στους χώρους του Λιμανιού όσο και στο "Ολύμπιον", αναρτώνται εγκαίρως οι ανακοινώσεις με το τι αλλάζει και πού.


Οι επισκέπτες, όλοι μα όλοι ,ξένοι και Έλληνες μένουν καταγοητευμένοι απ' την πόλη παρά τις μιζέριες της. Ζουν το καλύτερό της πρόσωπο. Το λιμάνι, την παραλία, τον κόσμο που πηγαινοέρχεται, το καλό φαγητό, τα καφέ στην παραλία και την απίστευτη χαλαρότητα και την απλότητα σε σχέση πάντα με άλλες πόλεις. Η πόλη συντηρεί κάτι το ανθρώπινο κι έχει ακαταμάχητη φυσική ομορφιά….
Κάτι τέτοιες στιγμές στην Θεσσαλονίκη (που πιστέψτε με είναι πλέον πολύ λίγες ) μου δημιουργούν αισθήματα πραγματικά χαράς και ελπίδας. Ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον για αυτήν και για τους κατοίκους της……

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητε φιλε νομιζω πως εισαι σπανιο ειδος με το να ενδιαφερεσαι για την πολη μας!
    Καθημερινα βλεπω ορισμενα καλα σημεια ,θα ηθελα ομως να υπαρχει μεγαλυτερη πραγματικη αγαπη για το μερος οπου κατοικουμε.
    Ευχαριστω για τις πληροφοριες σχετικα με το φεστιβαλ κινηματογραφου.
    Σημερα το πρωι περασα απο τα λουλουδαδικα αλλα ο χωρος της εκθεσης ηταν κλειστος!Θ α ξαναπαω αυριο παλι.
    Αν ασχολεισαι με την φωτογραφια,μπες στο www.flickr.com
    οπου εχουμε το thessaloniki group.
    Kalo brady.
    kvstaw

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια